"Pajen": "Otroligt roligt att spela"
Publicerad: 2018-03-21
Intervju
Matchen mellan Linköping och Djurgården verkade aldrig vilja ta slut. Men efter 108(!) spelade minuter kom tillslut avgörandet när LHC:s Chad Billins hittade nätet med ett mål i powerplay. En som njöt till fulla drag av den långa matchen var LHC:s lagkapten. – Jag tror att det är tredje eller fjärde matchen i karriären som jag spelar period sex, säger Niklas Persson.

Han har en karriär som spänner sig över 20 år på den här nivån och har upplevt det mesta som en ishockeyspelare kan göra. Han är dessutom den ende spelare som har upplevt att spela period nummer sex två gånger i LHC-tröjan på hemmaplan. Frågan är om man tog med sig något av de tidigare erfarenheterna när han igår åter stod inför en sjätte period.

– Det kanske man gör, det är ingenting som jag har funderat över. Jag var aldrig nervös igår, jag kände mig ganska pigg hela matchen och tyckte att det var otroligt roligt att spela. Det gällde att gilla läget och tycka att det var roligt och det tyckte jag igår, jag njöt av att vara på isen och det har jag kanske inte gjort tidigare gånger. Jag tror inte det i alla fall, utan det kommer väl med åldern och rutinen. Någonting har man säkert plockat med sig, säger Niklas om gårdagens fyratimmarsdrabbning i Saab Arena.

Niklas såg ut att njuta under varje sekund under den, i LHC:s historia, rekordlånga matchen. Han berättar idag att han tog till orda inför den femte perioden för att påminna lagkamraterna om vilken unik situation som laget stod inför.

– Jag sa efter femte perioden igår att jag hoppas att alla förstår vilket roligt jobb vi har, det gäller att ta in det här. Att spela hockey i fem och en halv period, det är inte så ofta man får göra det och att ha en supporterskara som skriker i sex perioder. Det slog mig i period fem att rösterna måste ta slut, de har stått och sjungit i fyra timmar, säger han och levererar ett klassiskt ”Pajen”-garv.

**Hur viktig var den här segern? **
– Det är klart att det är viktigt. Det bygger självförtroende och tillit till oss själva på många sätt. Men framförallt betyder det 1-1 i matcher och att vi kan åka upp till Hovet i morgon med den här matchen i ryggen och en självförtroendeboost.

Hur ser du på förlängningen och hur var känslan när avgörandet tillslut föll?
– Jag tycker att vi är det laget som spelförande från tredje perioden och framåt. Djurgården har några riktigt bra chanser, det ska jag inte ta ifrån dem och de spelar bra och det ska man inte glömma. Men jag tycker att vi är det laget som vågar, tar för oss lite mer och det är jag väldigt nöjd över. Vi hade tryckt på och skapat tillräckligt för att göra mål och det låg nära till hands. När pucken väl trillade in så det var en lättnad och glädje över att vinna matchen men också en skön känsla av ”fan, vi lyckades”.

I morgon är det dags för nästa drabbning lagen emellan när Linköping åker upp till Hovet. Med sig i bagaget har laget den viktiga vinsten från igår men också en stark känsla av revanschlusta.

– Det ska bli jättekul att få chansen till revansch från förra matchen. Vi är absolut inte nöjda med hur vi spelade där uppe senast. Vi började okej, men sedan vek vi ner oss och var inte alls nöjda med hur matchen var. Känslan efter matchen var att man var förbannad och ville ha nedsläpp igen så fort som möjligt. Vi vet vad som gäller, vi vet vad vi ska göra och vi behöver spela betydligt bättre i morgon.

Kommunikation Gustaf Pettersson