Förlust efter straffar mot Färjestad
Publicerad: 2016-01-14

Torsdagens match mot Färjestad kan kategoriseras som en av de konstigaste under årets SHL-säsong. Utöver sju mål fick publiken dessutom uppleva tre bortdömda mål efter videogranskning (samt ytterligare två videogranskningar som resulterade i mål) Tillslut drog Färjestad det längsta strået när Linus Persson avgjorde matchen i straffläggning.

Färjestad öppnade matchen bäst och lyckades tidigt sätta ett offensivt tryck mot Linköping. Det var också gästerna som skapade matchens första målchanser vilket tvingade fram räddningar från LHC:s David Rautio.

Färjestad låg på och lyckades få med sig en utvisning efter nio och en halv minut. Drygt en minut in i powerplay tog de ledningen i matchen när Magnus Nygren avlossade ett skott som gick in bakom Rautio.

Kort därefter hade Färjestad ytterligare en puck inne men som dömdes bort på grund av spelare i målgården.

LHC skapade sedan ett par bra målchanser men det var Färjestad som till stora delar ägde perioden. I slutskedet av perioden var det dags för matchens andra videogranskning, återigen med resultatet att ett mål för Färjestad dömdes bort.

Med sex sekunder kvar av perioden fick LHC chansen i powerplay för första gången i matchen, ett överläge som de tog med sig till den andra perioden.

Inför den andra perioden bytte LHC målvakt då David Rautio kände sig hängning varpå Marcus Högberg fick ställa sig mellan stolparna.

I det numerära överläge som LHC tog med sig från de första perioden kom kvitteringsmålet. Jakob Lilja tog sig in framför mål och tryckte in pucken bakom Lars Haugen, ett mål som krävde videogranskning (den tredje i matchen) innan det godkändes.

Linköping agerade betydligt bättre i den andra perioden och fick med målet en energi som gjorde att de satte sig i förarsätet.

I den elfte minuten tog LHC ledningen för första gången i matchen när Rhett Rakhshani tryckte in pucken bakom Haugen och därmed var LHC i ledning för första gången i matchen.

I samma minut utökade Linköping ledningen till 3-1 när Jens Jakobs snappade upp en puck i anfallszon och distinkt skickade upp pucken i nättaket.

Ett par minuter senare var det centimetrar från att Niklas Fogström gjorde 4-1 till Linköping, men då stod Haugen i vägen.

Sexton och en halv minut in i perioden fick Färjestad åter chansen i powerplay. För tredje gången i matchen hade Färjestad en puck inne som dömdes bort. I samma powerplay reducerade gästerna till 3-2 när Travis Turnbull styrde in ett skott från Jonas Holös.

I slutskedet av perioden blev LHC:s Niklas Fogström utvisad. Färjestad förvaltade inte överläget innan periodvisslan gick och tog med sig sitt powerplay till inledningen av tredje.

Väl där tog det arton sekunder innan Färjestads Milan Gulas hittade in med pucken bakom Högberg efter en rörig situation framför mål.

Den tredje perioden blev sedan en jämn historia där det svängde fram och tillbaka med målchanser åt båda håll. Båda lagen gick för att avgöra matchen men två bra målvakter i Marcus Högberg och Lars Haugen gjorde att den perioden endast innehöll ett mål.

I förlängningsperioden var Färjestad hetare och det lag som skapade mest chanser. Redan efter femton sekunder fick Färjestad ett straffslag som Marcus Högberg räddade.

LHC:s bästa chans i förlängningen kom när Gustav Forsling fick öppet läge i slottet utan att träffa målburen.

Matchen gick till avgörande i straffläggning och där drog Färjestad det längsta strået med Linus Persson som matchvinnare.