Daniel Ljungman: "Helheten bäst i Linköping"
Publicerad: 2021-01-20
Intervju
Linköping Hockey Club och Uppland har varit en synnerligen god kombination genom åren. Från Enköping har bland andra Glenn Lanver, bröderna Hävelid och Johan Hemlin hämtats och säger du ”Märsta” till en hockeysupporter i Linköping börjar det sannolikt tindra i ögonen vid tanken på en viss spelfördelare med nummer nio på ryggen. Ändå var det uppseendeväckande att klubben i matchen mot Oskarshamn den 15 december 2020 ställde upp med inte mindre än fyra (!) juniorer från just Uppland: Bålstatrion Albert Lyckåsen, Mateusz Szurowski och Gustav Eurenius samt Daniel Ljungman från Uppsala.

– Haha ja, det var rätt sjukt, medger Daniel Ljungman när vi träffas på LHC-kansliet i Stångebrohallen för att prata om hur han upplevt flytten till Linköping och LHC.

– Vi hänger mycket med varandra utanför isen också. Spelar tv-spel, kollar serier och så, fortsätter Daniel. Den där matchen mot Oskarshamn var speciell på flera sätt, det var nämligen då Daniel Ljungman gjorde sitt allra första SHL-mål.

– Jag klev fram och bröt en passning och försökte gå över på backhand, men den gick på nån klubba och försvann under målvakten. Jag hade först ingen aning om att pucken gick in men det var så klart mäktigt när jag väl förstod det. Skönt att spräcka målnollan, haha.

”Linköping har fått fram många bra spelare” Att det blev Linköping för Daniel Ljungman, född 2002, hade ingenting med övriga trion från Uppland att göra. Efter ungdomstiden i Wings började han på Linköpings hockeygymnasium hösten 2018.

– Jag kände att jag ville flytta hemifrån och att jag skulle utvecklas mer i ett annat lag. Jag var runt och provtränade hos några olika klubbar och det kändes bäst i Linköping.

– Här fanns helheten med bra boende, nära till både ishallen och skolan, nära hem till Uppsala och dessutom med många proffsiga personer i klubben. Linköping har också fått fram många bra spelare på senare år vilket också spelade in i beslutet, berättar Daniel.

”Många skickliga tränare”

Under de två år han varit i klubben har han också fått mycket av de positiva intrycken bekräftade, och lyfter fram klubbens sätt att jobba med varje spelares utveckling som en nyckel till hans egen framgång.

– LHC har många skickliga tränare som hjälper en med den individuella utvecklingen och slipar på detaljer i spelet, säger Daniel. Att vi har tillgång till en skillstränare som Martin Dendis är en väldigt stor tillgång.

– Personligen har jag jobbat väldigt mycket på mitt skott under tiden i Linköping. Målsättningen är att kunna komma till avslut snabbare och i trängre, obekvämare lägen, fortsätter han.

För den bredare ishockeypubliken fick Daniel Ljungman sitt genombrott i Hlinka Gretzky Cup, även kallat inofficiella U18-VM. Totalt stod han för fyra mål i turneringen, varav ett avgörande straffmål som tog Sverige till semifinal.

– Att det skulle gå så bra hade jag inte räknat med. Det är klart att man blir extra motiverad att träna ännu hårdare när man får ett sånt kvitto, konstaterar Daniel som beskriver sig själv som en smart tvåvägscenter som läser spelet bra och vill vara pålitlig över hela banan.

Röda tråden underlättar

Redan under fjolårssäsongen fick Daniel Ljungman vara med på ett fåtal träningar med A-laget, men det är först den här säsongen han på allvar blandat sig i en kamp om platserna, och inte minst nu på slutet också tagit en ordinarie tröja i LHC:s SHL-lag.

– Det har gått ganska bra hittills tycker jag. Allt går lite snabbare och man får ta snabbare beslut, spela lite enklare och försöka anpassa sig till nivån i SHL. Ju mer speltid och erfarenhet man får desto mer får man försöka spela sitt eget spel, resonerar han själv om steget upp till SHL som han tycker har underlättats av den genomgående spelidé som finns i hela föreningens verksamhet.

– Det är ingen jätteskillnad i sättet att spela mellan J20 och A-lag utan det finns en röd tråd som gör det ganska enkelt att kliva mellan lagen på det sättet, menar Daniel.

– Dessutom har jag fått kolla på många videosekvenser som visar hur de vill spela och gjort att jag kommit väl förberedd.

Händelserik höst

Alla förberedelser i världen skulle nog ändå inte kunna ta bort den pirriga anspänningen inför en SHL-debut. För Daniel Ljungmans del ägde den rum i en match hemma mot Växjö den 26 september 2020.

– Det var riktigt coolt, säger han med ett brett leende. Jag minns varenda skär!

Inte långt efter SHL-debuten blev han dessutom draftad av Dallas Stars, en speciell upplevelse.

– Ja, jag satt hemma och följde den på tv, och eftersom allt skedde på distans tog draften säkert dubbelt så lång tid som vanligt. Det kändes lite segt där ett tag när jag inte blev vald, men när mitt namn väl dök upp var det ren glädje och lättnad.

– Jag har ganska tät kontakt med deras svenska spelutvecklare och vi snackar mycket efter mina matcher om vad jag gör bra och mindre bra. Samtidigt är det ju lite svårare den här säsongen när han inte kan vara på plats och kolla. Det blir nog ännu mer kontakt framöver.

Något det också lär bli mer av framöver är speltid i SHL. Inte bara för honom själv, utan för kompisarna från Uppland och övriga juniorer också, om man får tro Daniel.

– När man är där uppe och ser att polare från J20 är där uppe inser man att det inte är så långt borta. Ju mer speltid man får desto mer motiverad blir man att ta en ordinarie plats, avslutar Daniel.

Johan Hagesund
Huvudpartners