Krönika: Supportrarnas oro
Publicerad: 2018-02-12
Skral poängskörd de senaste veckorna för vårt SHL-lag har skapat både oro och frågor hos många LHC-supportrar. Klubbdirektör Anders Mäki skriver här själv ett brev till supportrarna.

Vi avslutade inför uppehållet med att bara ta fyra poäng av femton möjliga. Det är självklart inte en bra trend och därav kommer uppehållet lägligt för att jobba med att bryta detta mönster. Vi vet att under en lång säsong kommer det bra och dåliga perioder om vartannat och omgivningen blir alltid lika orolig när vi upplever en sämre. Vart är det på väg..? Detta gäller de flesta lag, vilket också den jämna tabellen utvisar. Men man lever såklart sitt eget lag närmast och det är det man har att jobba med och engagera sig i som supporter.

Alla ni som har varit med ett tag vet att det fungerar på det här sättet, vi i LHC har till exempel haft skrala starter på serien två höstar i rad och denna oro infann sig vid båda tillfällena. Då gäller det att hålla huvudet kallt och fokusera på rätt saker. Det klarade vi 2016 och i höstas då vi lyckades vända starten till att framåt jul placera oss på tredje plats i tabellen.

Varför blir det på det här viset då? Självklart vill alla 14 lag i ligan vinna alla matcher, vara framgångsrika, nöjda och glada. Men det är sport på högsta nivå och idag så litet som skiljer mellan merparten av lagen så det kommer ned till små detaljer som avgör. Några segrar och självförtroendet stärks. Några förluster och tvärtom. Ser man över hela serien är det påfallande ofta som lagen svänger i sina prestationer. Men det är inte för att de inte försöker, det är för att konkurrensen är stenhård. Efter en skakig start vann vi sju av nio matcher i november, höll spelet väl uppe efter det utan att riktigt vara nöjda med stabiliteten. Och nu då en sämre trend som många identifierat.

Vi känner oss trygga med den erfarenhet vi har i klubben från liknande situationer samt vilka verktyg som fungerar bäst. Sedan finns det givetvis ingen garanti för hur det kommer att se ut framåt, men receptet kommer att vara detsamma. Det vill säga, hålla huvudet kallt, fatta kloka beslut och skapa en positiv atmosfär för våra utövare. Ni vet alla att det är människor vi har att göra med, inte seriefigurer vilket man kan tro ibland, varför inte allt som sägs och görs kan kommuniceras med omgivningen precis hela tiden. Men det handlar väldigt mycket om att ge laget bästa möjligheter till att prestera.

Nu är det uppehåll i serien i 14 dagar. Tid för kort reflektion, vila, träning och rehabilitering av skador. Vid den här tiden på säsongen är det ganska många spelare som har krämpor av olika slag, några lindrigare och några litet mer störande för vederbörande. Vi laddar om.

Det är ytterst ovanligt att LHC förlorar fyra matcher i rad under en säsong, högst troligt en stor anledning till den senaste veckan ökade oro. Det har vi förståelse för.

Frustrationen tar sig också uttryck i att supportrarna upplever att klubbens ledning drar sig undan och inte kommunicerar. Detta trots att både jag och General Manager Fredrik Emvall regelbundet uppmärksammas i media lokalt i olika frågor varje vecka. Vi svarar också till samtliga som mejlar in sina synpunkter till klubben, alltid minst en gång och ibland flera. Det är dock ogörligt att hålla igång otaliga repetitiva mejltrådar med enstaka supportrar. Det stämmer alltså inte, det uttryck av frustration som vissa supportrar ger sken av, att vi inte skulle svara på inkommande mejl.

Ni skall däremot inte tro att vi sitter och ignorerar vare sig omgivningen eller rådande situation. Däremot måste fokus som sagt vara på rätt saker och det är bland annat mitt jobb att försöka skapa en bra miljö för våra ledare och spelare.

Jag ser också att det är i stort sett samma frågeställningar som dyker upp från supportrarna. Jag har full respekt för det, det är det enorma engagemanget som skapar oro i supporterleden.

Ett antal svar på dessa återkommande frågor har jag redan svarat på vid flera tillfällen tidigare. För den som missat detta kan ni lyssna på reprisen av de tidigare intervjuerna här längst ned, där får ni bra svar både på hur vi resonerar i tuffa tider kortsiktigt och också vad vi försöker skapa långsiktigt, vad vi står för och vilka ambitioner vi har. Det gäller till allra största del fortfarande!

Sedan är det hårt jobb som gäller, motståndare som skall tämjas och att med begränsade resurser förhålla sig till en hockeyvärld i jakten på rätt spelare.

För Er som inte nöjer sig med det så kommer jag att måndag-tisdag denna vecka att finnas tillgänglig på LHC:s officiella facebook för att svara på specifika, aktuella, frågor där. Det kan bli en hel del, men som jag har sagt ovan så har jag full respekt för det engagemang som finns för LHC och då känns det viktigt att ta den tiden.

Avslutningsvis vill jag tacka för det stora engagemang som visas för LHC och alla som är med och stöttar LHC på bästa sätt. Vi är inte nöjda med läget just nu och så är det i sportens värld. Men vi är också beredda att hålla huvudet högt, stå upp för det vi tror på och jobba hårt för att bli framgångsrika.

Anders Mäki
Klubbdirektör
2018-02-12


Intervjuer med Anders Mäki:
2016-10-26 "Tror inte på Quick Fix"
2017-03-31 "Vad vi står för"

LHC:s officiella Facebook:
Länk till LHC på Facebook

Informatör Gustaf Pettersson
Huvudpartners