Krönika: Därför är LHC en maktfaktor inom svensk damhockey
Publicerad: 2016-03-16

Linköping HC ska nu spela sin tredje raka SM-final. Oavsett hur det går där är ändå en sak klar. LHC är numera en maktfaktor inom svensk damhockey.

LHC har under de senaste åren skördat stora framgångar inom damhockey. Två guld, som nu kan bli tre. Laget lockar den ena storspelare efter den andra. Florence Schelling, Pernilla Winberg och Jennifer Wakefield är bara tre av flera stjärnspelare utifrån som har kommit till Linköping under de senaste åren.

Utan att vara överlägsna rent ekonomiskt vallfärdas den ena storspelare efter den andra till Östergötland.

Det är andra faktorer som lockar.

En bra organisation runt laget, tydlig vinnarattityd, riktigt bra träningsmöjligheter och närhet till ishallen är faktorerna till att Linköping är ett attraktivt lag att spela i. Att Linköping är en lagom stor stad, men ändå attraktivt att bo i lockar givetvis också.

Lagets hockeygymnasium är kanske den populäraste på damsidan. Mer än tio spelare i LHC:s damlag är fostrade i sitt eget hockeygymnasium. Det gör att det finns en grundstomme i laget. Det ger stjärnspelarna utrymmet som de behöver för att ge laget en extra dimension.

Linköping har en tydlig vision om att jobba stenhårt i varje match och bygger laget utifrån det. Ingen spelare är viktigare än laget. I visionen ingår det även att spelarna som kommer utifrån ska vara spetsspelare.

Det ger en perfekt mix i laget.

Alla förutsättningar för att lyckas som hockeyspelare finns i föreningens damlag. Inför säsongen valde både Djurgården och Luleå att öppna plånboken för att rusta upp damlagen. Ändå kom LHC tvåa i Riksserien bakom Luleå på målskillnad. Djurgården fick se sig besegrade med 2-0 i matcher i semifinalen.

Nu ställs LHC emot Luleå i finalen och det finns goda förutsättningar till ett tredje raka SM-guld. Det som talar för LHC är att man har vunnit alla matcher mot Luleå under säsongen, men framför allt att laget har en helt annan erfarenhet av slutspel än norrbottningarna.

Oavsett hur finalserien slutar så kvarstår faktumet att LHC numera är en maktfaktor inom damhockeyn i Sverige. Och laget är i toppen för att stanna.

Praktikant Mike Lindberg