Med anledning av den höga polisnärvaron i Saab Arena
Publicerad: 2022-09-26
Under lördagen spelade Linköping Hockey Club i SHL mot Färjestad i Saab Arena. Många upplevde en underhållande eftermiddag, men i efterdyningarna har det väckts frågetecken kring den höga polisnärvaron.

Bakgrunden till detta är att matchen klassificerades som en högriskmatch. Inför varje match i SHL görs en riskklassificering av såväl Svenska Ishockeyförbundet som Polisen. De här klassificeringarna sker efter en sammanvägd bild av den nuvarande sportsliga situationen, lagens interna historik och händelser kopplade till lagen i närtid.

Vid högriskmatcher finns det ett krav på en viss närvaro av polis och ordningsvakter, dessutom utförs en fullständig visitation av samtliga besökare, allt för att säkerställa ett tryggt evenemang utan ordningsstörningar. Det innebär ökade kostnader för arrangören, i detta fall Linköping Hockey Club, men framför allt att polisresurser kopplas in, resurser som hade kunnat göra nytta i andra delar av lokalsamhället. Vi kan tillägga att Linköping Hockey Club har ett mycket bra samarbete med polismyndigheten och att vi hela tiden har minskat närvaron av polis under våra arrangemang under de senaste 15 åren. Polisen är dock en viktig samarbetspart då vi som arrangör inte har möjlighet att agera utanför arenaområdet.

Linköping Hockey Club jobbar hela tiden för att säkerställa säkra och trygga evenemang för alla besökare, men det finns saker som ligger utom föreningens kontroll.

För att komma till bukt med de ordningsstörningar som har skett i närtid kommer föreningen genom dialog jobba aktivt med supporterkollektivet, för att hitta en gemensam väg framåt.

Frågor gällande säkerhetsarbetet inom Linköping Hockey Club besvaras av vår säkerhetschef Pierre Petersson. Pierre nås på [email protected].

Frågor gällande polisens arbete och bemanning hänvisar vi till polisens presstalesperson.

Avslutningsvis vill vi tacka för stödet som publiken inne i arenan har gett SHL-laget i de inledande matcherna och vi hoppas att vi ses igen inom kort.

Linköping Hockey Club

Linköping Hockey Club
Huvudpartners