Förlust mot Skellefteå
Publicerad: 2013-11-23

Linköpings tuffa trend fortsätter. På lördagskvällen blev det förlust mot regerande svenska mästarna i Skellefteå, som vann matchen med 5-2.

Publiken i Skellefteå Kraft Arena fick se en tempostark inledning på den första perioden. Efter drygt en minut fick Skellefteå matchens första målchans när unge backen Arvid Lundberg fick ett bra skottläge som han inte lyckades förvalta.

LHC fick sin första riktigt heta målchans efter två minuter när Joachim Rohdin klev in i bra läge och avlossade ett skott som slutade i Markus Svenssons målbur.

En minut senare kom Simon Hjalmarssons fri mot Markus Svensson, men precis när han avslutade tappade han skäret och åkte tillsammans med pucken in i både målvakt och målbur.

Efter åtta minuter tog hemmalaget ledningen i matchen genom Joakim Lindström, som i en två mot ett-situation fick pucken av Jimmie Ericsson och hittade nätet bakom Engstrand.

Den första perioden var händelserik med chanser åt båda håll. Efter drygt elva minuter fick Simon Hjalmarsson ett bra läge som han inte utnyttjade, varpå Skellefteå vände spelet och fick ett friläge som Christian Engstrand räddade.

Efter tolv och en halv minut kvitterade Linköping genom Eric Himelfarb, som fick ett öppet läge i slottet och satte sitt andra mål för säsongen med ett distinkt skott.

Skellefteå hade något fler öppna målchanser under den första perioden och satte stundtals Christian Engstrand på prov. Christian visade dock upp ett bra målvaktsspel under den första perioden och stoppade samtliga puckar utöver Skellefteås ledningsmål.

Skellefteå öppnade starkast i den andra perioden, mycket tack vare det minutlånga powerplay som återstod efter Daniel Rahimis sena utvisning i första perioden.

Efter avklarat boxplay för LHC fortsatte Skellefteå att trycka på framåt och LHC fick ägna mycket tid i försvarszon. Än länge blev tiden efter fyra minuter när Mattias Bäckman blev utvisad för hakning. LHC åkte på ytterligare en utvisning kort därefter och fick därmed spela tre mot fem.

De två utvisningarna blev otroligt kostsamma för Linköping. I spel fem mot tre tog Skellefteå ledningen genom Bud Holloway och i det efterföljande fem mot fyra-spelet utökade Melker Karlsson ställningen till 3-1 för Skellefteå.

LHC drabbades av ytterligare en utvisning kort därefter och blev hårt ansatta av Skellefteås powerplay. LHC klarade av det numerära underläget och fick sedan ett par ströchanser.

När domarna väl hittade en utvisning på en spelare i hemmalaget så fick LHC en minut på sig innan nästa utvisning väntade för östgötarna, då Sebastian Karlsson ådrog sig en boardingutvisning.

Linköping fick ett nytt försök i powerplay och skapade då ett par riktigt bra chanser, bland annat hade Pär Arlbrandt ett öppet läge i slottet men istället för att skjuta valde Arlbrandt att göra en dragning, vilket slutade med att Markus Svensson följde med i Arlbrandts dragning och räddade avslutet.

LHC stod för en bra avslutning på den andra perioden och fick med sig ett kortare powerplay som de fick ta med sig till den tredje perioden.

LHC utnyttjade den stund som återstod av powerplay i inledningen av den tredje perioden. Chad Kolarik fick pucken efter en trasslig situation och satte distinkt dit reduceringen bakom Markus Svensson.

Linköping fick mycket energi av reduceringsmålet och förlade spelet till anfallszon direkt efter reduceringen. Emellertid drog Linköping på sig en utvisning när de satte press på Skellefteå.

I boxplay åkte LHC på nästa smäll när Skellefteå gjorde 4-2 efter blott fyra sekunder i powerplay. Pierre-Edouard Bellemare avlossade ett skott letade sig in bakom Christian Engstrand.

Efter Skellefteås utökning försökte Linköping hitta en väg att ta sig tillbaka till uddamålsunderläge. De skapade ett par halvchanser men inget som riktigt hotade Skellefteå och Markus Svensson.

Skellefteå backade av ju längre perioden gick och började mer och mer förlita sig på att vinna pucken långt ner i mittzon, för att sedan vända spelet blixtsnabbt med riktning mot Linköpings försvarszon. Det gjorde att hemmalaget skapade ett par chanser som dock räddades av Christian Engstrand.

Med drygt fem minuter kvar att spela utökade Skellefteå sin ledning till 5-2 genom Erik Forsell, ett mål som kom till i tom målbur.

LHC försökte åstadkomma en reducering men nådde inte hela vägen.