Gallos första SHL-mål blev avgörande
Publicerad: 2015-10-27

Linköping tog sin andra raka seger mot Luleå Hockey. För andra gången på tio dagar vann LHC med 3-2 i Saab Arena, den här gången med Vilmos Gallo som matchavgörande målskytt.

Andra mötet på tio dagar mellan Linköping och Luleå startade inte med samma intensiva inledning från hemmalaget som i det senaste mötet. Det var emellertid LHC som skapade matchens första målchans när Broc Little höll på att peta in pucken redan efter en halvminut.

Det var sedan en matchbild där LHC hade kontroll på spelet men där Luleå stack upp i ett par snabba spelvändningar. Marcus Högberg fick tidigt ett par avslut mot sig och svarade med ett par bra räddningar.

Sex och en halv minut in blev Linköpings Chad Billins utvisad. LHC försvarade sig bra i boxplay och Luleå kom inte till några direkt farliga avslut.

Efter nio minuter tog LHC ledningen i matchen. Efter ett skott av Chad Billins dök pucken upp hos Andrew Gordon som vispade in ledningsmålet för Linköping.

I Linköping gjorde junioren Erik Brissle sitt första framträdande i SHL och visade upp sig redan i första perioden genom att komma till ett par avslut, varav det ena var nära att resultera i mål.

Avslutningen på perioden innehöll chanser för båda lagen men inga fler mål varpå LHC gick till pausvila med ledning i matchen.

Luleå kom ut starkt i den andra perioden och skapade tidigt ett par chanser som tvingade fram räddningar från Högbergs sida.

LHC kom tillbaka och började så småningom bita sig fast i anfallszon. Efter sex minuter var Erik Brissle återigen framme med ett farligt avslut som Lassinantti räddade.

Linköping hade därefter ett par farliga chanser men det tog fram tills tio och en halv minut innan hemmalaget fick utdelning. Broc Little hittade fram till Andrew Gordon som hittade en lucka bakom Lassinantti och gjorde sitt andra mål i matchen.

Luleå var nära att reducera direkt efter ledningsmålet när Lennart Petrell fick ett bra läge framför mål vilket följdes av en bra räddning från Högberg.

Efter fjorton och en halv minut fick LHC chansen att spela powerplay. I numerärt överläge träffade Linköpings Jonas Junland undersidan av ribban vilket var det närmaste LHC kom ett mål.

Med två minuter kvar av perioden utökade Linköping sin ledning till 3-0. Vilmos Gallo snappade upp en lös puck i anfallszon, tog sig in mot mål och hittade nätet med ett backhandavslut, Gallos första SHL-mål i karriären.

Med en till synes trygg tremålsledning klev LHC in till omklädningsrummet efter den andra perioden.

I den tredje perioden fick Linköping under stora delar inrikta sig på försvarsspel. Luleås anstormning lät emellertid att vänta på sig och under de första minuterna hade LHC det ganska enkelt.

Fyra minuter in fick LHC också chansen att spela powerplay och därmed punktera tillställningen. Inget mål i powerplay den gången och när det sedan vaknades powerplay förvandlades det ganska fort. Då tog nämligen LHC två utvisningar vilket innebar spel tre mot fem.

Linköping visade upp ett väldigt och uppoffrande spel i boxplay vilket gjorde att hemmalaget kunde klara av sitt numerära underläge.

Luleå ökade takten under de sista tio minuterna men det blev aldrig riktigt farligt förens under de sista minuterna.

Med en och en halv minut kvar krutade förre LHC-forwarden Jacob Micflikier in reduceringen till 3-1. Med en sekund kvar av matchen hittade också Johan Harju nätet.

Men LHC vann med 3-2 och tog därmed klivet upp på förstaplats i tabellen.