Systrarna Toko förlänger med LHC
Pressmeddelande2023-01-20
Haruka och Ayaka Toko har idag valt att förlänga sitt avtal med Linköping Hockey Club med ytterligare ett år. Det nya avtalet innebär att spelarna är kontrakterade till och med säsongen 2023/2024

28-åriga Ayaka Toko, född den 22 augusti 1994 i Hokkiado, Japan, inledde sin karriär i Daishin Jr. Första mästerskapet i den japanska landslagsdressen kom säsongen 2009/2010 då Ayaka representerade landets U18-landslag. Det första internationella uppdraget på seniornivå kom säsongen 2012/2013 när Ayaka var med och kvalade in Japan till dom Olympiska spelen 2014. Totalt har det blivit 61 tävlingslandskamper för Ayakas del. Inför säsongen 2022/2023 värvades hon till Linköping Hockey Club och har i skrivande stund svarat för fyra poäng (ett mål och tre assist) från sin backposition.

Ayaka har under säsongen visat att hon är en väldigt stabil och skridskoskicklig hockeyspelare. Hon är en rörlig back med bra första pass och bra skott som är trygg i både det defensiva som det offensiva spelet, säger Madeleine Östling, general manager i Linköping Hockey Club.

Jag känner mig hedrad över att få teckna ett nytt avtal med Linköping Hockey Club. Jag har varit, och är, så glad över min första säsong här i Linköping och jag känner mig redan exalterad inför det faktum att få spela även nästa säsong i LHC-tröjan, säger Ayaka själv och fortsätter med vad hon vill utveckla till nästa säsong:

Jag är en defensiv spelare vilket innebär att jag måste fortsätta bygga på mina defensiva ”skills”, men jag vill även ta ett par kliv i det offensiva spelet och bidra med mer saker framåt än vad jag har gjort den här säsongen.

25-åriga Haruka Toko, född den 16 mars 1997 i Hokkiado, Japan, inledde sin karriär i Daishin Jr. Haruka gjorde sin första tävlingsseniorlandskamp säsongen 2011/2012 när hon var med och representerade Japan i Women Challange Cup of Asia i Kina. Totalt har det blivit 52 tävlingslandskamper för Haruka. Säsongen 2019/2020 gjorde Haruka sin första säsong i LHC. På 38 matcher blev det totalt 17 poäng (7 mål och 10 assist) från sin forwardsposition. Därefter lämnade hon klubben för att inför denna säsong återvända till Linköping. I skrivande stund har Haruka gjort 22 poäng (7 mål och 15 assist) på 20 matcher.

Haruka besitter en fantastisk spelförståelse och bidrar otroligt mycket med sin smartness i spelet. Hon är tekniskt skicklig och besitter verkligen det där lilla extra som spelare, säger Madeleine Östling.

Jag är väldigt glad över att få chansen att spela i Linköping ytterligare en säsong. Jag vill fortsätta med att bidra till laget genom att ta ännu fler avslut på mål, göra fler mål och göra fler assist, säger Haruka om sin kontraktsförlängning och vad hon vill bidra med till nästa säsong.

Om nuvarande säsong säger Haruka så här:

Jag tycker att vi har tagit steg för steg för varje match som har gått den här säsongen. Vi kommer fortsätta att spela tuffa matcher mot tuffa lag men vi kommer att försöka sluta samman lagom till slutspelet och hoppas att vi kan växla upp väl där.

Linköping Hockey Club är väldigt glada över att dessa spelare väljer att stanna hos även över nästa säsong.

Källa: Eliteprospects

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic