Jonas Junland lägger skridskorna på hyllan
Publicerad: 2024-04-17
Pressmeddelande
36-årige Linköpingssonen Jonas Junland har valt att avsluta sin hockeykarriär efter att dennes avtal löper ut den sista april. En karriär som, bland annat, innehöll 11 säsonger, 459 matcher och 201 poäng i Linköping Hockey Club.

36-årige Jonas Junland, född 15 november 1987 i Linköping, med Linköping Hockey Club som moderklubb har haft en karriär som innehållit det mesta: från spel i Elitserien/SHL till spel i Nordamerika, Ryssland och Schweiz.

Efter en period med mycket skador kom Jonas tillsammans med det medicinska teamet fram till att följa en rehabiliteringsplan under säsongen som gick. Den sista april i år går Jonas Junlands avtal med Linköping Hockey Club ut och Jonas har nu tagit beslutet i att avsluta sin spelande hockeykarriär:

 

- Jag vill inleda med att passa på att tacka många personer nu när jag hänger skridskorna på hyllan och blir hockeypensionär på riktigt. De som jag kommer på i detta nu, alla andra får jag be om ursäkt till, är självklart min familj, alla ledare, folk i de föreningar som jag har spelat i under min karriär, supportrar och inte minst alla lagkamrater – sådana som har gjort mig till en bättre människa och en bättre hockeyspelare. Jag väljer att komma ihåg alla goda stunder vi haft tillsammans i de olika lagen och föreningarna.

- Sedan vill jag rikta ett extra stort tack till min moderklubb Linköping Hockey Club och Lausanne HC som jag spelade i under fyra säsonger i Schweiz. De två föreningarna och ställena har en extra stor plats i mitt hjärta när jag tänker tillbaka på min hockeykarriär.

 

221209 Linköpings Jonas Junland under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och HV71 den 9 december 2022 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0167
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping hv71 PETER HOLGERSSON / Bildbyrån

 

Jonas Junland kom upp som en sprallig, ung talangfull back säsongen 2005/2006 där han hade gått hela vägen från de första skären på Stångebro Sportfält, genom Linköping Hockey Club:s akademi till debut i dåvarande Elitserien.

Desto mer speltid blev det säsongen där på, men det riktiga genombrottet kom säsongen 2007/2008 då han noterades för sju mål och 20 assist på 68 matcher. En första sejour i LHC som toppades med två raka SM-finaler.

 

- Det som jag är mest stolt över är just att jag tog mina första skär i Linköping Hockey Club, som har varit den enskilt största anledningen till den jag är idag, och att jag avslutade med mina sista skär i Linköping Hockey Club. Sen har resan däremellan varit lång. Stundtals rak och ibland lite krokig.

- Jag har väldigt goda minnen från när man kom upp som pojklagsspelare och junior med fantastiska ledare runt omkring mig. Jag kom in i ett fantastiskt herrlag och hade helt plötsligt profiler som Magnus Johansson, Tony Mårtensson och ”Musse” Håkansson som lagkamrater – killar som skulle ta och stöpa mig till den spelare jag blev resten av min karriär. De finalåren var någonstans då man kände att, oj: det kan bli något bra av Linköping Hockey Club. Och Jonas Junland för den delen (skratt).

 

JonasJunland_2008_1920x1080 Andreas Hillergren / Bildbyrån

 

- Linköping har alltid på något sätt varit nummer ett i mitt hjärta. Från skären som barnsben, till junior- och senior-SM. Självklart tycker man att det är lite coolt när man blickar tillbaka. Otroligt många slutspelsmatcher, otrolig support i slutsålda arenor – en otrolig resa med ens moderklubb, liksom.

 

Inför säsongen 2008/2009 testade Jonas på vingarna borta i Nordamerika. Totalt blev det 149 AHL-matcher med Peoria Rivermen och fyra NHL-matcher med St.Louis Blues. Säsongen 2010/2011 var han tillbaka en kortare sejour i Sverige, men då i Färjestad BK, innan det på nytt blev ett utlandsäventyr – då till Barys Astana i KHL.

Våren 2013 valde Jonas Junland att ta sitt pick och pack och bege sig hem till Linköping igen där han blev tilldelad ett A på bröstet samt stod för kanske sina tre bästa säsonger i hockeykarriären som toppades med ett pris som Årets back i SHL säsongen 2015/2016.

- Jag är oerhört stolt över de åren med den gruppen vi hade i LHC med profiler som Daniel Rahimi, Sebastian Karlsson, Mattias Sjögren och flera andra tongivande spelare. Vi som klubb stod oss starkt och jag hade ett par lyckade säsonger i min karriär. Nu när man lägger skridskorna på hyllan så är det klart man blir lite extra stolt över sina personliga insatser, och just utmärkelsen som årets back är en bedrift som jag värdesätter högt än idag.

 

JonasJunland_2016_1920x1080 Erik Simander / Bildbyrån

 

Därefter blev det ett äventyr till Schweiz och Lausanne för Jonas där han var en av ligans bästa backar vilket sifforna 127 poäng på 185 matcher minst sagt vittnar om. Den 22 januari 2020 presenterades Jonas Junland åter som LHC-spelare och blev omgående tilldelad kaptensrollen.

Den tredje sejouren i Linköping Hockey Club inleddes starkt men fick sig ett bakslag mot slutet då skadeproblematiken började leta sig in mer och mer vilken till slut ledde till att Jonas inför säsongen 2023/2024 blev tvungen att sjukskriva sig och rehabilitera sin kropp.

- Det är många saker så klart som man minns. Återigen - otroligt stolt över att ha vunnit junior-SM med LHC. Otroligt stolt över att ha spelat SM-finaler med LHC. Stolt över att ha spelat i landslaget med ett gäng duktiga hockeyspelare, stolt över mina NHL-matcher, stolt över att ha haft en massa fina lagkamrater och ledare genom samtliga åren, stolt över resan vi gjorde med Lausanne där vi gick från botten till toppen. Det är så otroligt många saker och saker att vara stolt över som man kommer bära med sig resten av livet.

- Ska jag välja ut några ögonblick personligen så är det när jag kvitterade match sex mot HV71 2008. Nu förlorade vi ju tyvärr den matchen, men det trycket i arenan när jag fick göra målet var helt galet, så som jag minns det.

 

JonasJunland_2008_1920x1080 Joel Marklund / Bildbyrån

 

- När jag kom hem till Linköping efter åren i Schweiz och jag, tillsammans med ett gäng starka individer, bidrog till att hålla kvar klubben i SHL är något som sticker ut då det har varit en bidragande orsak till att man är där man är idag. Jag är otroligt stolt över den resan som föreningen, jag, lagkamrater, ledare, personal och supportrar har gjort till idag, även om det varit lite krokigt längs vägen.

- Det finns några ögonblick som sagt, men de allra största är de man delar med familjen och supportrarna – de som betyder mycket för mig, min familj och Linköping som stad.

- I grund och botten är jag en Linköpingskille. Ett Linköpingsfan. Det har betytt mycket när man vet att folk runt omkring känner den stoltheten som en annan gör. De stunderna har varit väldigt fina.

 

Vad händer för din del efter karriären nu, Jonas? Finns det något hockeysug kvar?

- Jag ska väl checka in på Arbetsförmedligen som alla andra och se vad livet innehåller när man officiellt är hockeypensionerad. Nej, jag vet faktiskt inte. Jag är inte jätteintresserad av att stressa heller. Min fru och mina barn har offrat otroligt mycket för min hockeykarriär så det ska bli kul att äntligen få sätta de i främsta rummet.

- Jag är tillfreds med min hockeykarriär. Jag hade kunnat gjort ännu bättre ifrån mig, men jag hade också kunnat gjort sämre ifrån mig. Jag är otroligt nöjd och stolt över att jag alltid har kämpat och gjort det bästa för just den dagen. Så nu ska det bli skönt att inte vara en officiell person på det sättet och känna att man inte behöver prestera på sitt yttersta varje dag för att göra andra nöjda. Nu ska jag försöka göra mig själv och min familj nöjda.

220308 Linköpings Jonas Junland jublar under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Leksand den 8 mars 2022 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0123
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping leksand PETER HOLGERSSON / Bildbyrån

Vi i Linköping Hockey Club vill rikta ett stort tack till dig, Jonas Junland, för allt du gjort för vår förening och klubb, och vi alla önskar dig ett stort lycka till oavsett vad du tar dig an härnäst i livet.

En hyllning av Jonas Junland kommer att ske i samband med en grundseriematch till kommande säsong, vilket vi kommer att kommunicera mer om när det närmar sig.

FAKTA OM JONAS JUNLAND

Född: 15 november 1987 i Linköping

Position: Back

Skjuter: Vänster

Längd/vikt: 188 cm / 90 kg

Moderklubb: Linköping Hockey Club

Draftad: 2006 som val nummer 64 i den tredje rundan av St. Louis Blues

Meriter: 1 SM-guld (2011), 2 SM-silver (2007, 2008), 1 JSM-guld (2006), 1 U16-guld (2003), Årets back i SHL (2016), All Star Team NLA (2017)

Landskamper: 24 A-landskamper, 26 J-landskamper

Klubbar: Linköping Hockey Club, IK Oskarshamn, St. Louis Blues, Peoria Rivermen, Färjestad BK, Barys Astana, Pelicans, Lausanne HC

Följ truppbygget på en och samma plats under våren och sommaren. Klicka här för att komma till sidan "Lagbygge SHL".    

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Huvudpartners