Eddie: "Måste vara beredda att täcka upp och jobba för varandra"
Publicerad: 2018-11-26
Intervju
Linköping gick segrande ur lördagens match mot Mora och det var en vinst som betydde mer än tre poäng. Den betydde en hel del för självförtroendet i laget, som nu har gått in på en ny och väldigt spännande vecka.

Att det har gått tungt resultatmässigt för LHC den senaste tidens är ingen hemlighet. Men frågan är om ett trendbrott är på väg? Lördagens vinst mot Mora var den andra trepoängaren de senaste fyra matcherna och den tredje matchen med poängutdelning. Undertecknad satte sig ner med Eddie Larsson och inledde med att fråga, hur viktig var vinsten mot Mora?

– Vi kommer från en period som har varit tuff, framförallt resultat- och poängmässigt. Det är klart att det var en viktig seger och en lättnad för gruppen, säger Eddie efter avslutat träningspass på måndagen.

Hur märkte man på gruppen vad det hade för betydelse?
– Vi sa innan matchen att det var dags att sätta ner foten och visa att det räcker nu, för det har varit lite för mycket förluster på våra egna misstag. Jag tycker att det märktes direkt från start och det är en av våra bättre matcher i år.

Linköping har spelat väldigt många jämna och tajta matcher under säsongen. Under segersviten i början av serien var det många uddamålsvinster, något som sedan byttes ut mot uddamålsförluster. Just de förlusterna, de snöpliga uddamålsförlusterna, har allt som oftast berott på ett enskilt misstag som renderat i ett billigt insläppt mål.

– De här matcherna som vi har förlorat när vi har spelat bra men gjort misstag och släppt in enkla mål, de är värre att ta. När man spelar en ishockey som räcker för att vinna matcher så borde man kunna lösa det.

I mitten av augusti meddelade LHC att Eddie Larsson tog över stafettpinnen som lagkapten efter Niklas ”Pajen” Persson. Han fick flygande start med en förlustfri svit under såväl försäsongen som upptakten av SHL.

– Det är enkelt att vara lagkapten när det rullar på och man vinner som vi gjorde i början. När det går tyngre så får man lite mer media kring sig som frågar vad som inte funkar och man får tackla de frågorna också. Jag tycker att vi har hanterat det här bra inom gruppen, vi har tagit de små detaljerna och jobbat på att göra dem bättre. Vi börjar mer och mer närma oss där vi vill vara.

Hur tycker du att gruppen har agerat under den senaste tiden?
– Jag tycker att gruppen har varit stark i motgång och alla har hela tiden kommit till jobbet med en bra attityd. Vi har ett bra gäng med riktigt bra go och det har inte blivit några splittringar, utan vi har jobbat på hela tiden för att bli bättre.

En del förluster har skett på misstag. Hur jobbar man för att få bort det?
– På något sätt så handlar det om att vi måste vara beredda att täcka upp och jobba för varandra. Vi vet att det kommer att ske misstag, men då måste vi vara där och hjälpa varandra. Vi måste fortsätta våga göra saker i spelet med puck, men blir det fel så det måste finnas ett lager till för att hjälpa varandra och då blir det också enklare att spela hockey.

Det återstår två veckor innan SHL ånyo tar ett uppehåll för landslagsspel. Under dessa två veckor ska LHC avverka fyra matcher, varav två är på hemmaplan.

– Det är tajt i tabellen och det är så här vi vill ha det. Kan vi göra en bra avslutning fram till juluppehållet så kan man rycka ifrån lite. Vi vill börja bygga på en ny vinstsvit och förhoppningsvis kan vi göra två bra veckor här fram till nästa uppehåll.

LHC:s hemmafacit har överlag varit starkt den här säsongen. I kombination med den ökade publiktilldragningen har stämningen varit riktig hög på flertalet matcher, något som har varit väldigt uppskattat bland spelare och ledare.

– Vi ska vara väldigt nöjda med publiken så här långt. Vi har haft riktigt bra drag på flera matcher och det har varit riktigt kul att spela på hemmaplan. Nu får vi två lördagsmatcher på hemmaplan och det brukar alltid vara bra stämning på lördagar så jag hoppas att det är många som hittar till hallen.

**Hur ser du på din egen säsong så här långt? **
– Jag tycker att jag har växt med ansvaret. Jag tycker att jag spelade stabilt i början och fortsatte att göra så även när vi började förlora lite matcher. Sen tycker jag att jag hade en riktig plattmatch mot Rögle, det är nog en av de sämsta i min LHC-historia. Men jag studsade tillbaka mot Mora och jag hoppas att jag kan fortsätta så och ha en bra jämnhet i spelet.

Kommunikation Gustaf Pettersson
Huvudpartners