Nick Sörensen avstängd
Publicerad: 2016-03-02

I samband med söndagens match mot Brynäs fick Nick Sörensen matchstraff för high-sticking. Denna uppgrades sedan till ett match-penalty för checking to the head. Idag fick han sin dom från Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd.

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Brynäs IF och Linköping HC, SHL, den 28 februari 2016, åläggs Nick Sörensen, Linköping HC, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

Avstängning fr.o.m. den 29 februari 2016 t.o.m. den 5 mars 2016. Avstängningen avser endast hockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 8 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 4 matcher, varav 1 match omvandlas till böter.

 

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Nick Sörensen och en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: I samband med nedsläpp på mittpunkten i slutet av tredje perioden utför Linköpings spelare Nick Sörensen en crosschecking mot huvudet på Brynäs spelare Sebastian Enterfeldt. Spelaren träffas i ansikts/tinningsregionen. Enterfeldt är oförmögen att skydda sig.

Nick Sörensen har uppgett följande: Situationen börjar med att jag och Enterfeldt kämpar om position på tekningen med våra huvuden innan domaren har släppt pucken. Innan domaren släpper så får jag en hög klubba rakt på läppen där han i samma rörelse slår pucken ur handen på domaren. Min första reaktion blir då att knuffa bort honom med en cross-checking. Oturligt nog så är han väldigt lågt nere och den träffar honom högt. Mitt uppsåt var absolut inte att skada eller att sätta klubban högt utan enbart att knuffa bort honom.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Genom filmsekvensen är det klarlagt att Nick Sörensen utdelat en crosscheckning mot huvudet på sätt som framgår av anmälan och alltså gjort sig skyldig till en tackling mot huvudet. Nämnden anser att förseelsen är respektlös och vårdslös och att den därför motiverar en avstängning trots att skada inte uppstod. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden att Nick Sörensen stängts av tidigare denna säsong för tackling mot huvudet (ärende nr D-SIF-000718) och att det nu rör sig om återfall. Sammantaget anser nämnden att avstängningen bör omfatta en tid som tillsammans med den automatiska avstängningen motsvarar fyra matcher. En av dessa matcher omvandlas till böter enligt det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.

Informatör Gustaf Pettersson
Huvudpartners