Marcus Falk-Olander är mental coach för Linköping Hockey Club

Publicerad:

Nyhet

Marcus Falk-Olander har en gedigen elitidrottsbakgrund med ett SM-guld säsongen 2015 som sin absolut största merit. Sedan 2018 har Marcus arbetat som personlig tränare för flera elitidrottare med inriktning på mental träning. Han anslöt till LHC:s organisation redan under föregående säsong och nu står det klart att Marcus kommer vara en del av vår organisation även nästa säsong.

Marcus Falk-Olander, född 21 maj 1987 i Ödeshög, har flera säsonger i fotbollsallsvenskan i bagaget. Spel i Elfsborg varvades med spel i Trelleborg och Norrby innan han 2010 anslöt till IFK Norrköpings organisation. I Norrköping blev det sju säsonger och totalt 107 matcher med ett SM-guld 2015 som absolut största merit.

Efter fotbollskarriären valde Marcus att satsa på den civila karriären som personlig tränare med fokus på det mentala, och har haft flera välmeriterade elitidrottare under sitt ”stall”. Under säsongen 2024/2025 var Marcus en del av LHC:s organisation där han arbetade som mental coach åt herr- och damlagsverksamheten, och kommer att fortsätta med det arbetet även under kommande säsong.

 

- Det känns givetvis jättebra och kul att få fortsatt förtroende utav LHC. Jag har som sagt redan varit här ett år, även om jag inte varit på plats på heltid, och det har varit inspirerande från dag ett. Även om föregående säsong sportsligt var ett tufft år så är min känsla att det är en framåtkraft i föreningen och klubben, säger Marcus och fortsätter med att berätta lite mer om vad rollen som mental coach innebär:

- Som spelare och ledare kan du alltid träna fysiska förmågor vilket vi alla vet är viktigt som elitidrottare. Det är egentligen samma sak med den mentala träningen och med mentala frågor: som att vara lugn under press, spela med självförtroende och hantera allt som kommer med en elitidrottskarriär. Min roll är att hjälpa spelarna med just det. Dom som vill jobba med det får chansen att göra det, och då finns jag tillgänglig. Det är frivilligt, men jag närmar mig ju alla spelare och ser om det finns ett intresse att jobba med dessa saker.

 

- Det finns tre delar egentligen som man arbetar med: det ena är att hjälpa spelare och ledare att skapa dom här processerna, den andra delen är att hantera saker på uppstuds. Exempelvis om det händer skador eller att man får mindre istid än man förväntar sig, hur hjälper man en person hantera det och så vidare. Och den tredje delen är att inte glömma bort dom som människor. Att det finns saker utanför dom här fyra väggarna i ett omklädningsrum som också kan påverka ens prestationer.

 

Den fysiska träningen är något som hockeyspelare och elitidrottare anammar per automatik i och med sitt yrke. Något som historiskt sätt inte varit lika självklart är just den mentala träningen, där idrottsrörelsen generellt går mer mot att involvera den mentala aspekten i sina verksamheter. Något som Marcus själv ser att spelare och ledare alltmer börjar förstå.

- Majoriteten är väldigt öppna och majoriteten av spelarna och ledarna jobbar jag med här. Sen är det några som har en ryggsäck med dessa ämnen sedan tidigare som vill fortsätta jobba med det, och det har jag inte några problem med. Det är upp till var och en hur man vill göra för att det ska fungera på sitt sätt. Sen, föregående säsong var mitt första år tillsammans med hockeyspelare så jag har inga större referenser sedan tidigare hur just hockeyn har jobbat med dessa frågor – men tittar man generellt inom idrotten så har det nu varit ett par år där det har ”exploderat” vad gäller fokus på mental träning. Sådana här frågor behöver man jobba med över tid, precis som man gör i exempelvis gymmet med den fysiska träningen.

- För att sammanfatta det hela så är mitt jobb tillsammans med övriga i ledarstaben att få ut max av varje individ. Mina förväntningar på mig själv och min kravbild är att vara den här pusselbiten som tillsammans med ledarstaben får ut så mycket som möjligt av varje spelare och rikta det i lagets och klubbens riktning.

 

Så här säger herrlagets sportchef Peter Jakobsson om Marcus och hans arbete:

- Först och främst tycker jag att det är viktigt att vi har den här funktionen i och runt en organisation som Linköping Hockey Club. Att man kan gå och prata med en mental ”mentor” i vissa frågor som man kanske inte vill ta i det stora forumet bidrar till framför allt en trygghet i ett så pass prestationsbaserat yrke som det är att vara en hockeyspelare exempelvis, och med den pressen och ibland stressen som kommer med det. Mår du inte bra så kommer du inte att prestera bra. För oss är det en självklarhet att ha den här rollen i vår verksamhet.

- Och ser man till just Marcus så har han gjort ett gediget arbete med just detta gentemot våra damer, herrar, ledningen och organisationen i stort och vi ser verkligen framemot vad vi kan uträtta tillsammans även över nästa säsong.

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic