Berglund: "Vi måste ta tag i taktpinnen"
Publicerad: 2018-03-27
Intervju
Ebba Berglund går imorgon in i sin första finalserie i karriären. På andra sidan väntar Luleå/MSSK, en final som tidigt på säsongen målades ut som ”drömfinalen”. Räkna med en högoktaning match och en riktigt bra utmaning för LHC Dam.

Den första finalmatchen kommer närmare och närmare för varje timme. Just dessa dagar blir det extra uppmärksamhet för damlaget och Ebba har precis sett lagkamraterna Moa Wernblom och tränaren Madeleine Östling avsluta en intervju med Sveriges Radio när vi sätter oss ner på LHC:s kansli i Stångebro Ishall. Hon medger att det är en extra känsla att kliva in i sin första SM-finalserie.

– Det är klart att man är lite spänd inför det. Men vi är väldigt trygga i laget och gruppen, så det känns bra inför första matchen i morgon, säger Ebba.

Redan tidigt på säsongen gick Linköping och Luleå fram i serien på ett imponerande sätt. Efter en fjolårsfinal som inte innehöll något av lagen målades mötet tidigt ut som årets drömfinal i SDHL. Det har således varit en stor förväntan på det här laget utifrån, något som har matchat lagets interna målsättning.

– Det är skönt att vi kunde leva till våra egna förväntningar men också förväntningarna som kom utifrån. Det ska bli kul att möta Luleå, det blir alltid bra matcher mot dem.

I grundserien var det tillslut Luleå som avgick med vinsten och laget har därmed hemmaplansfördel. De plockade dessutom in Jennifer Wakefield och Meaghan Mikkelson under grundseriens sista omgångar, två spelare som dessförinnan spelat OS med Kanada. Lägg därtill världsspelare som Michelle Karvinen, Jenni Hiirikoski och svenska landslagsspelarna Emma Nordin och Johanna Fällman som sedan tidigare funnits i truppen och det kan konstateras att motståndarna har ett lag som kommer att sätta gasen i botten. Just att kunna hantera tempot blir en nyckel i matchserien.

– Jag tror att så långe vi fokuserar vårt spel och vår spelidé så kommer det att gå bra. Vi måste ligga nära dem och ha ett bra försvarsspel. Vi måste också vara snabba till pucken, vara snabba i spelvändningarna och allting måste ske i ett högt tempo. Det blir alltid fartfyllda matcher mot topplagen och vi måste ta tag i taktpinnen.

Kommunikation Gustaf Pettersson