Rasmus Rissanen klar för LHC
Publicerad: 2024-04-24
Pressmeddelande
Den 32-årige backen Rasmus Rissanen har tecknat ett tvåårsavtal med Linköping Hockey Club. Rissanen kommer senast från spel med Örebro HK.

32-årige backen Rasmus Rissanen, född 13 juli 1991 i Kuopio, Finland, med KalPA som moderklubb blev sommaren 2009 draftad av Carolina Hurricanes i den sjätte rundan som val nummer 178. Rasmus tog beslutet att redan då som 18-åring ta sitt pick och pack och flyga över till Nordamerika där det till en början blev spel i WHL med Everett Silvertips.

Inför säsongen 2011/2012 blev han uppkallad till AHL för spel i Charlotte Checkers, där det blev totalt fem säsonger (och sex matcher med Carolina Hurricanes) innan flytten gick hem till Finland igen för spel i Jokerit i KHL. I Jokerit blev det totalt två säsonger.

 

Den 5 juni 2018 presenterades Rasmus som ny backgeneral i Örebro HK och har sedan dess tillhört Närkeklubben. I Örebro har han genomgående varit en av klubbens bästa backar och faktum är att den gångna säsongen var den bästa för Rasmus del poängmässigt (grundserie) där han dessutom hade bäst plus-minus-statistik i laget.

Nu står det klart att den finska landslagsbacken Rasmus Rissanen har skrivit på ett tvåårsavtal med Linköping Hockey Club.

- Det känns väldigt bra och jag är exalterad över att få vara en del av Linköping Hockey Club de närmsta två åren. Jag har bara hört bra saker om laget och klubben. Då jag har mött LHC ett antal gånger de senaste säsongerna så har jag på väldigt nära håll sett och upplevt att man bara blir bättre och bättre. Den senaste säsongen får man väl ändå säga gav ett hyfsat tecken på att man är på väg i god riktning, säger Rasmus Rissanen.

 

BB240208JD031 Jeanette Dahlström / Bildbyrån

 

Som spelare så beskrivs han som en stor fysisk back som inte direkt är den som backar undan på isen.

- Visst är det så. Jag ser mig själv som en tvåvägsback som sätter det defensiv arbetet först och främst, men jag har heller inga problem med att hänga med i offensiven för att ”join the rush”.

- Utanför isen är jag dock den lugna typen som inte gör särskilt mycket väsen av mig och jag är rätt enkel att göra med. Det brukar väl vara så. Tuff på isen men mjuk utanför isen.

I Örebro blev det sex säsonger varav fyra innehöll ett gäng slutspelsmatcher. Kontraktet med Rasmus Rissanen är skrivet över två säsonger och han hymlar inte med förväntningarna.

- Jag vill fortsätta spela mitt egna spel likt jag gjort de senast säsongerna och vara en viktig spelare för laget - spela de viktiga matcherna och viktiga minuterna. Som lag så ska vi se till att fortsätta bygga på det Linköping har startat upp. Vi vill vinna hockeymatcher och vara en utmanare på riktigt när det väl ska avgöras. Alla säger att de vill vinna i slutändan och det är inget undantag här.

 

BB240318SE083 Simon Eliasson / Bildbyrån

 

Herrlagets sportchef Peter Jakobsson kommenterar nyförvärvet Rasmus Rissanen enligt följande:

- Det känns fantastiskt bra att få in Rasmus Rissanen som en del av Linköping Hockey Club till kommande säsong. Han har haft en stor bärande roll i Örebro och ligan i ett par säsonger nu och har på senare tid även slagit sig in i den finska landslagstruppen vilket är erfarenheter och meriter vi värderar högt.

- Rasmus är som han själv säger en stor, stark tvåvägsback som har sin absoluta spets i det defensiva. Han har varit väldigt bra i Örebro de senast säsongerna och det känns mycket bra att vi nu fått in den där stora, starka defensiva pjäsen och profilen som vi har eftersökt ett tag. Rasmus är en av SHL:s absolut bästa defensiva backar och han har kvalitéer som verkligen sticker ut där ute och som vi garanterat kommer ha stor nytta utav här i Linköping Hockey Club.

 

Rasmus Rissanen kommer att sköta sin sommarträning hemma i Finland och ansluter till truppen i slutet på september.

FAKTA OM RASMUS RISSANEN

Född: 13 juli 1991 i Kuopio, Finland

Position: Back

Skjuter: Vänster

Draftad: 2009 i den sjätte rundan som val nummer 178 av Carolina Hurricanes

Längd/vikt: 191 cm / 99 kg

Tidigare klubbar: KalPa, Everett Silvertips, Charlotte Checkers, Carolina Hurricanes, Jokerit, Örebro HK

 Följ truppbygget på en och samma plats under våren och sommaren. Klicka här för att komma till sidan "Lagbygge SHL".      

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Officiella leverantörer
Huvudpartners