Fabian Wagner skriver rookiekontrakt med LHC
Publicerad: 2023-01-13
Pressmeddelande
Centern Fabian Wagner har i dagarna skrivit på ett rookiekontrakt med Linköping Hockey Club. Kontraktet är skrivet över resterande del av säsongen samt ytterligare två säsonger. Fabian är därmed kontrakterad med LHC till och med säsongen 2024/2025.

18-årige Fabian Wagner, född den 7 maj 2004, startade sin hockeykarriär i Nyköpings HK. Inför säsongen 2019/2020 flyttade Fabian till Linköping och Linköping Hockey Club för att påbörja sin hockeygymnasieutbildning. Samma säsong blev det totalt 17 mål och 21 assist på 38 ungdoms- och juniormatcher. Säsongen 2021/2022 kom så debuten i SHL för Fabian när han i premiären borta mot Växjö Lakers fick göra sina första SHL-skär. Fabian fick speltid i ytterligare sex matcher innan han sommaren 2022 draftades av Winnipeg Jets i den sjätte rundan som val nummer 175. Seniorkarriären fortsatte i SHL och Linköping Hockey Club och den här säsongen har Fabian spelat i 12 matcher för LHC och var så sent som för en vecka sedan med Sveriges JVM-trupp i Kanada. Under mästerskapet svarade Fabian för sex poäng (två mål och fyra assist) på sju matcher. Med detta hamnade han på en tredjeplats i den interna poängligan.

Vi är jätteglada över att ha skrivit rookiekontrakt med Fabian Wagner, det är extra kul när de unga killarna kommer upp och visar framfötterna. Styrkorna som vi ser i Fabian är att det är en väldigt ”allround” hockeyspelare. Han kan spela både center och ytterforward vilket är väldigt användbart likväl som han kan spela i numerärt överläge som numerärt underläge. Otroligt välförtjänt utav Fabian själv och det ska bli väldigt spännande att få följa hans karriär framöver, säger Peter Jakobsson, sportchef.

Det känns otroligt kul och bra att få signa ett rookiekontrakt med LHC. Kul att de tror på mig och vill fortsätta satsa på mig då det har varit ett mål för mig hela den här säsongen. Jag trivs otroligt bra i staden och klubben, säger Fabian Wagner som även fick frågor om JVM i Kanada och vad han tar med tillbaka till Linköping:

Jag fick mer och mer självförtroende under turneringen borta i Kanada och jag skulle vilja säga att jag spelade min bästa hockey under den turneringen på väldigt länge. Man kan väl säga att de små marginalerna inte var på vår sida vilket såklart var tråkigt. Turneringen gav mig dock värdefull erfarenhet och ett självförtroende som jag vill fortsätta bygga vidare på under säsongen här i Linköping. Jag hoppas ha stor nytta av att ha spelat på liten rink och spelet på små ytor. Kan jag fortsätta spela en snabb hockey och vara effektiv i trånga situationer kommer det att bli en bra säsong för mig personligen.

Med denna påskrift så blir Fabian Wagner inte bara den tredje spelaren född 2004 med rookiekontrakt i truppen men även LHC:s sjätte spelare i truppen med rookiekontrakt och det första rookiekontraktet som skrivs för säsongen. Övriga spelare med rookiekontrakt i truppen är Filip Bystedt, Mattias Hävelid, Georg Weigelt, Elias Sjöström och Elliot Ekmark.

Detta skickar signaler om att Linköping Hockey Clubs akademi- och juniorverksamhet fortsätter att hålla hög klass, vilket vi som klubb är väldigt stolta över.

Källor: eliteprospects.com, SHL.se/Statnet

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Huvudpartners