Stefan Matteau är näste man in i truppen
Nyhet2022-07-29
Stefan Matteau blir nästa tillskott till LHC:s SHL-lag. 28-årigen, med både amerikanskt och kanadensisk nationalitet, kommer närmast från en ettårig sejour i Colorado Avalanche. Kontraktet med Stefan är skrivet för de kommande två åren.

– Jag ser fram emot att ta min karriär till Sverige och Linköping. Det här är en väldigt bra möjlighet och kommer bli ett äventyr för mig och min familj. Vi har några grejer att ta hand om i Montreal, men jag hoppas att vi kan resa över så fort som möjligt och komma i gång med nästa säsong. SHL är en väldigt konkurrenskraftig liga och jag förväntar mig att det blir en bra erfarenhet och en bra möjlighet att utveckla mitt spel ytterligare, säger Stefan Matteau.

Stefan har spenderat hela sin karriär i Nordamerika. Under de två säsongerna som föregick NHL-draften var Stefan del av USA:s juniorlandslagsverksamhet.

Vid draften valdes Stefan som 29:e spelare, det nästa sista valet i första rundan, av New Jersey Devils. Redan efterföljande säsong fick han chansen att visa upp sig i världens bästa liga vid 17 tillfällen.

Det blev drygt fyra säsonger i New Jerseys organisation innan en trejd tog honom till Montreal, där han blev kvar i ett och ett halvt år.

Därefter har Stefan i tur och ordning tillhört Vegas Golden Knights, Columbus Blue Jackets och Colorado Avalanche. Totalt har det blivit 92 NHL-matcher och 381 i AHL.

LHC blir hans första klubblag i Sverige, men är inte hans första erfarenhet av landet. Han var nämligen en del av det amerikanska Junior-VM-laget i Malmö 2014. Under den turneringen stod Stefan för tre mål och en assist på fem matcher.

Kontraket med Stefan Matteau sträcker sig över säsongen 2023/2024.

Kommunikatör & Presschef Gustaf Douhán