Ty Rattie skriver nytt avtal med LHC
Publicerad: 2024-03-02
Pressmeddelande
Den 31-årige Ty Rattie har tecknat på en kontraktsförlängning med Linköping Hockey Club som lägger till ett år på det befintliga avtalet. Det nya avtalet sträcker sig därmed till 2026.

31-årige forwarden Ty Rattie, född 5 februari 1993 i Calgary, Alberta i Kanada, med Airdrie MHA som moderklubb gjorde också sina första seniormatcher borta i Nordamerika. Spel i NHL-laget St. Louis Blues varvades till en början med spel i AHL med Chicago Wolves innan flyttlasset gick till olika klubbar.

Första flytten till Europa kom inför säsongen 2019/2020 då han skrev på för Lokomotiv Yaroslavl i KHL. Ty fick det inte riktigt att lossna poängmässigt och bytte klubb till Torpedo Nizhny Novgorod mitt under säsongen där det blev 25 poäng på 39 matcher. Säsongen efter gick flytten till Ässät i finska ligan och inför säsongen 2021/2022 blev han klar för Timrå IK i SHL. En poängsuccé för Ty Rattie då han noterades för 52 poäng på 55 matcher.

Våren 2022 presenterades han för Linköping Hockey Club och det blev en säsong innehållandes 18 mål och 16 assist på 52 matcher. Den här säsongen har Ty Rattie varit en av seriens bästa spelare och han kan i skrivande stund stoltsera med 43 poäng på 47 matcher.

Ty har haft ett avtal som sträckt sig till och med 2025, men i och med det nya avtalet så förlängs kontraktstiden med ytterligare en säsong samt att ”out-klausulen” till Schweiz är bortplockad vilket innebär att Ty Rattie kommer tillhöra Linköping Hockey Club minst till 2026.

- Det är en fantastisk känsla att få skriva ett nytt avtal med LHC. Jag och min fru älskar att bo i den här staden och vi har blivit fantastiskt bemötta sedan dag ett. Jag tycker verkligen om att få jobba tillsammans med Klas, Peter och resten av ledarstaben och vi har verkligen något bra på gång. Jag ser framemot vad framtiden har att erbjuda här i Linköping och är väldigt glad över att få det här avtalet klart.

240224 Linköpings Ty Rattie jublar efter 1-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och MoDo den 24 februari 2024 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0236
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping modo jubel PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

- Jag ser verkligen något speciellt med det här laget och vi jobbar varje dag för att leda den här skutan i rätt riktning. Självklart är vårt slutgiltiga mål att vinna SM-guld, att få dra på oss guldhattar och få fira med våra supportrar - jag hade inte förlängt mitt avtal om jag inte hade sett det som en möjlighet här i Linköping.

Med sina 20 mål och 23 assist den här säsongen är han med och tampas om poängligasegern i hela ligan, och Ty hymlar inte med att det är något han vill fortsätta bidra med för att ta Linköping Hockey Club till nästa nivå.

- Jag vill fortsätta bidra med det jag kan bidra med för att få laget att lyfta mot nya höjder. Det är ingen hemlighet att jag är en offensiv spelare och kan jag bidra med mål och assist så kommer jag att göra det, men i slutet av dagen handlar det om att vinna och jag kommer göra allt i min makt för att vi ska fortsätta vinna fler matcher.

240130 Linköpings Ty Rattie jublar efter mål 3-0 under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Oskarshamn den 30 januari 2024 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0231
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping oskarshamn jubel PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Herrlagets sportchef Peter Jakobsson säger så här om kontraktsförlängningen med Ty Rattie:

- Att Ty Rattie förlänger med Linköping Hockey Club känns fantastiskt bra. Han hade en möjlighet att välja spel utomlands efter den här säsongen, så det känns väldigt bra för vår del att vi någonstans kan stänga den dörren. Ty är en av ligans farliga skyttar och en spelare som krigar i den absoluta poängtoppen och det är ett starkt kvitto för oss att en sådan spelare väljer att fortsätta vara med på vår resa här i Linköping.

- Det betyder mycket för alla lag att ha den typen av spelare i sitt lagbygge. Är du med och hugger om poängligasegern så blir du en av de största stjärnorna i den här ligan och det är vi glada för att vi har en sådan spelare i Linköping. Det betyder oerhört mycket för klubben, staden och organisationen.

Ty Ratties avtal sträckte sig över säsongen 2024/2025 men i och med denna signering så gäller avtalet även över säsongen 2025/2026.

FAKTA OM TY RATTIE

Född: 5 februari i Calgary, Alberta i Kanada

Moderklubb: Airdrie MHA

Position: Forward

Skjuter: Höger

Längd/vikt: 182 cm / 88 kg

Tidigare klubbar: Airdrie MHA, UFA Bisons, Brooks Bandits, Portland Winterhawks, St. Louis Blues, Chicago Wolves, Bakersfield Condors, Carolina Hurricanes, Edmonton Oilers, Lokomotiv Yaroslavl, Torpedo Nizhny Novgorod, Ässät, Timrå IK

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Officiella leverantörer
Huvudpartners