LHC värvar backen William Worge Kreü
Publicerad: 2023-04-14
Pressmeddelande
Linköping Hockey Club har tecknat ett avtal med den Linköpingsfostrade backen William Worge Kreü, avtalet gäller till och med 30 april 2025. Worge Kreü kommer senast från IK Oskarshamn.

22-årige William Worge Kreü, född 15 maj 2000 i Linköping, inledde sin hockeykarriär i Linköping Hockey Club. William har representerat LHC hela vägen från de första skridskoskären till spel i Svenska Hockeyligan. Under sina juniorår i Linköping var han bland annat med och spelade till sig en bronsmedalj med J18-laget och en silvermedalj med J20 och har haft en stor ledarroll i respektive lag. Debuten i LHC:s SHL-lag kom 24 oktober 2017 borta mot Rögle BK då han noterades för en speltid på tre minuter och 20 sekunder. Sommaren 2018 draftades William Worge Kreü i den sjunde rundan utav Buffalo Sabres som val nummer 187. Första målet från Worge Kreüs klubba i SHL-laget, och därmed första poängen, kom 26 oktober 2019 i en bortamatch mot Växjö Lakers.

Inför säsongen 2021/2022 gick William Worge Kreü och Linköping Hockey Club skilda vägar och den 197 centimeter långa backen presenterades i stället för SHL-kollegan IK Oskarshamn. Under sina två säsonger fick han stort förtroende i den småländska klubben och noterades för totalt två SM-slutspel, 110 matcher och 133 utvisningsminuter. Nu är William Worge Kreü klar för en återkomst i Linköping Hockey Club:

- Det känns extremt kul att vara tillbaka i Linköping och få representera Linköping Hockey Club igen. Jag är otroligt taggad inför uppgiften som kommer och har bara positiva känslor i kroppen.

Totalt har Worge Kreü tidigare noterats för tre säsonger och 57 matcher i LHC-tröjan i Svenska Hockeyligan.

- Hemmaplan är alltid hemmaplan, men en stor del i vad som lockade mig tillbaka är att få jobba med backcoachen Jeff Jakobs igen som jag hade ett år i Oskarshamn. Jag spelade min bästa hockey och utvecklades som mest tillsammans med honom och jag känner att jag vill komma åt den utvecklingen igen för att fortsätta bygga på mina hockeykunskaper. Den planen som Jeff och ledarstaben presenterat känns helt rätt för mig.

- Jag har haft två år i Oskarshamn där jag blivit just två år äldre. Två år mognare som person men även som hockeyspelare, där jag känner att jag har tagit kliv på egentligen alla plan. Jag känner mig verkligen som en ny hockeyspelare som kommer tillbaka till Linköping!

- De närmsta två åren vill jag, som alla andra säger, spela slutspel. Det är verkligen prio nummer ett. Jag har fått göra det nu i två raka säsonger och bär med mig om hur kul det är. Sen vill jag självklart fortsätta ta kliv i min personliga utveckling för att bli en ännu bättre hockeyspelare!

SHL-lagets sportchef Peter Jakobsson kommenterar nyförvärvet enligt nedan:

- Det känns väldigt bra att få hem en Linköpingsfostrad kille som William. William är en stor back som har sina styrkor i det defensiva spelet, som i sin tur är en del i vårt spel vi har känt att vi behöver stärka upp. Han har samlat på sig värdefull erfarenhet i Oskarshamn som vi på många sätt kan dra nytta utav. En rejäl spelare som vi vill ska gå i bräschen vad gäller det fysiska spelet på banan.

säger Jakobsson, som fortsätter med att kommentera backuppsättningen till kommande säsong:

- I skrivande stund har vi nio kontrakterade backar i truppen. Nio backar kan låta mycket, men vi tror att vi behöver en så pass bred trupp – dels för att täcka upp för eventuella skador under säsong men även för att stärka konkurrensen i truppen för att plocka fram det bästa ur varje spelare.

Vi har även valt att ställa fem stycken "lära känna-frågor" till William! Håll till godo:

Vilket är ditt smultronställe i Linköping?

- Oj, tuff fråga. Stafsäter Gårdsglass ute i Sturefors får det bli. Där kan det bli en hel del besök på somrarna.

Vad planerar du att göra i sommar?

- Vara i Linköping och ta i kapp lite tid med polare men också träna på och se till att vara bra förbered till säsongen. Tråkigt svar men det är väl så det är!

Raggmunk eller isterband?

- Där måste jag ta raggmunk faktiskt. Givet varje tisdag.

Vem var din idol i LHC när du var liten grabb?

- Det var väl framför allt ”Sebbe” Karlsson och Jonas Junland som stack ut för mig. Jag är ju rätt så ung så jag minns knappt de gamla lirarna som hänger i taket.

Vad har du saknat mest med Linköping?

- Familj, vänner och hela den biten har man ju såklart saknat en hel del men framförallt är det att få spela inför publiken i Saab Arena. Det är verkligen en speciell känsla.

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Huvudpartners