Skottvillig högerskytt flyttar in i stan
Nyhet2022-04-22
Säsongens andra nyförvärv har kritat på för Cluben. 29-årige kanadensaren Ty Rattie flyttar till Linköping och blir därmed forwardssidans fjärde högerskytt.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att komma till Linköping. Jag har hört bra saker om föreningen och staden, så jag blev väldigt glad när de visade intresse för mig. I mina samtal med Niklas och Klas har jag fått en bra bild av hur de vill använda mina styrkor och jag vill vara med på resan att ta tillbaka Linköping till att bli ett slutspelslag, säger Ty.

Kontraktet med Ty är skrivet för de kommande tre åren.

– Vi identifierade tidigt att Ty var ett namn för oss och vi har därefter jobbat hårt för att få till det. Det känns väldigt kul att han vill komma till Linköping och vara en del av resan som vi har påbörjat. Vi vill ta nästa steg och rekrytering av Ty är ett steg i den riktningen. Han är en spelartyp som kommer att passa bra in i vårt lag, säger General Manager Niklas Persson.

Ty Rattie kommer den kanadensiska storstaden Calgary och inledde sin hockeykarriär Airdrie HA.

Han väg till ett liv som professionell spelare gick genom den kanadensiska juniorligan WHL, där Ty representerade Portland Winterhawks under fem säsonger och producerade 348 poäng på 269 matcher.

Under sitt sista juniorår blev han uttagen i det kanadensiska Junior-VM-laget och gjorde tre mål på sex matcher i turneringen.

2011 blev Ty draftad av St Louis Blues, som 32:a spelare totalt. Hans professionella karriär tog fart inom Blues-organisation, där det mestadels blev spel i AHL med Chicago Wolves.

Hans NHL-karriär tog honom även till spel i Carolina Hurricanes och Edmonton Oilers och totalt blev 98 matcher i ligan, innan karriären gick vidare till Europa.

Ty inledde sin europeiska karriär med spel i KHL och Lokomotiv Yaroslav samt Torpedo Nizhny Novgorod, där det blev 34 poäng på 52 matcher.

Säsongen 2020/2021 spenderade Ty i finska Ässät, där det blev 28 matcher och 16 poäng, innan han flyttade till Sverige och Timrå.

I SHL gjorde han avtryck per omgående och var Timrås poäng starkaste spelare med 47 poäng på 51 matcher samt ytterligare 5 poäng på 4 kvalmatcher.

Kommunikatör & Presschef Gustaf Douhán