Tony Mårtensson anställs som assisterande sportchef
Publicerad: 2023-12-05
Pressmeddelande
Idag har Linköping Hockey Club och den 43-årige Tony Mårtensson kommit överens om en anställning där Mårtensson tilldelas rollen som assisterande sportchef till SHL-laget.

43-åriga Tony Mårtensson, född 23 juni 1980 i Märsta, inledde sin hockeykarriär i RA73. Som spelare fick han sitt genombrott i Arlanda HC då han som 20-åring noterades för 49 poäng på 44 matcher. Därefter bar det vidare till Brynäs och Elitserien innan han fick chansen i Nordamerika i dåvarande Mighty Ducks of Anaheims organisation. Det blev mestadels spel i AHL där han noterades för 116 poäng på 155 matcher.

Efter äventyret på andra sidan Atlanten gick flyttlasset hem till Sverige igen och närmare bestämt Linköping där han snabbt blev en publikfavorit. Mellan 2004 och 2008 blev det 239 poäng i Elitserien på 258 matcher innan han lånades ut till Ak Bars Kazan i KHL. Tony återvände till Linköping säsongen efter och mäktade med 79 poäng på 67 matcher innan det blev ytterligare ett äventyr i KHL. Den här gången varade äventyret i fem säsonger och ytterligare två säsonger i HC Lugano i Schweiz innan det bar hem till Linköping igen för en säsong. Spelarkarriären avslutades sedermera med två säsonger i Almtuna.

Efter sin spelarkarriär tog Tony Mårtensson trapporna upp till kansliet för att bli assisterande sportchef i Almtuna. Från och med säsongen 2021/2022 har Tony varit sportchef för klubben där han gjort ett imponerande arbete och varit hett eftertraktad bland flera klubbar i Sverige, där valet nu alltså faller på Linköping Hockey Club.

- Jag är jätteglad och tacksam över att få komma tillbaka till Linköping igen. Jag har haft en dialog med klubben och sportchef Peter Jakobsson över en längre tid och har verkligen känt av att det är någonting bra som är på gång igen i LHC. Det blåser positiva vindar i Linköping och det tycker jag att man har känt av utifrån också. Att få vara en del av den resan känns väldigt inspirerande och när jag väl fick den skarpa frågan av Jakobsson så var det självklart ja från min sida, säger Tony Mårtensson och fortsätter med sin personliga nulägesanalys av Linköping Hockey Club:

- Det har ju varit några tuffa år på sistone. Jag har följt och haft ett öga på LHC hela tiden och spelet har väl hackat lite emellanåt, kan man säga. Men när jag var nere tidigare i år så tyckte jag att det kändes annorlunda. Det började komma lite mer publik till matcherna och det har bara tagits vid under den här säsongen. Det var och är en helt annan positivitet och ett annat ”surr” runt hockeyn, som väldigt många i hockey-Sverige på ett eller annat sätt märkt av. På isen tycker jag att laget har tagit stora kliv snabbt, spelar roligare hockey och där igenom attraherar publiken på ett annat sätt jämfört med tidigare.

Tony Mårtensson kommer att fullfölja sin hockeysäsong med Almtuna, där han har ett avtal som sträcker sig fram till 30 april, innan arbetet med Linköping Hockey Club påbörjas.

- Jag längtar verkligen efter att dra i gång arbetet med LHC. Jag har ett kontrakt med Almtuna fram till sista april och är fullt fokuserad på att göra mitt bästa för klubben och avsluta säsongen på bästa sätt innan mitt uppdrag hos LHC börjar på riktigt.

SHL-lagets sportchef Peter Jakobsson kommenterar rekryteringen av Tony Mårtensson enligt följande:

- Tony har dels en historik i Linköping Hockey Club där han uträttat många bra saker och betytt väldigt mycket för klubben, dels gjort det väldigt bra i Almtuna som sportchef med små medel vilket inte kan ha undgått någon. Som spelare var han ju framför allt känd för sitt fantastiska spelsinne och därigenom väldigt duktig på att ”se ishockey” vilket bevisligen har speglat sig i sin nya roll.

- Tony kommer som sagt att tillträda sin roll som assisterande sportchef 1 maj där hans inriktning främst kommer att vara mot scouting på såväl senior- som juniorsidan, hålla ansvar för första kontakt med spelare som ansluter till truppen samt vara ett bollplank mot ledarstaben för att se till att LHC har ett hållbart spel över tid. Vi har redan haft bra diskussioner och har en bra dialog och han kommer att vara delaktig i ett framtida lagbygge till nästa säsong.

- Jag och vi i Linköping Hockey Club ser extremt mycket framemot att få jobba med Tony Mårtensson igen!

Tony Mårtensson ansluter till Linköping Hockey Clubs organisation 1 maj. En längre intervju med Tony Mårtensson kommer längre fram.

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Officiella leverantörer
Huvudpartners