Niclas Hävelid förlänger med LHC
Publicerad: 2024-03-04
Pressmeddelande
Linköping Hockey Club och junior- och akademiansvarige Niclas Hävelid har kommit överens om ett nytt tvåårsavtal.

50-årige Niclas Hävelid, född 12 april 1973 i Stockholm, med Enköpings SK som moderklubb kom till LHC:s organisation inför säsongen 2009/2010 som en meriterad NHL- och landslagsback. Som spelare hade Niclas en lång och framgångsrik karriär i såväl Sverige som borta i Nordamerika. På Niclas meritlista som spelare finns ett bland annat ett VM-guld, ett OS-guld, ett VM-silver och nio säsonger i NHL.

Efter fyra säsonger i LHC-tröjan la Niclas klubban på hyllan våren 2013 och klev istället in i rollen som junior- och akademiansvarig. Den rollen hade han fram till 2019 då han blev uppflyttad till SHL-laget som först utvecklingsansvarig och sedermera assisterande tränare.

Sedan 2022/2023 är han åter junior- och akademiansvarig och har nu alltså kommit överens med klubben om två nya år i den rollen.

- Det känns jättebra att få det här klart. Jag har varit med ganska länge nu och jag känner någonstans att jag vill fortsätta bygga vidare med vår akademi. Vi har fått in och får in lite nya krafter i Peter Jakobsson och Tony Mårtensson vilket känns jättespännande. Ett bra team att få arbeta vidare med, säger Niclas Hävelid.

Totalt har det blivit åtta säsonger i rollen i Linköping Hockey Club och Niclas ser verkligen framemot det fortsatta arbetet med akademin, som är en viktig väg för de hockeyspelare som siktar mot den absoluta eliten.

- Akademin här i Linköping mår bra tycker jag. Vi har självklart utmaningar och vi kämpar varje dag för att bli lite bättre. Tittar man här och nu så har vi ett U16-lag som ska in och spela om SM-medaljerna. Vi har ett J18-lag som tampas på bra och ett J20-lag som fick ihop en bra helg just precis och som tagit sig till ett bra läge inför avslutningen på säsongen. Dessutom har vi, som är en stor del av vårt syfte som akademi, ett antal spelare som är uppe och hugger om en plats i SHL-laget.  

SHL-lagets sportchef Peter Jakobsson kommenterar det nysignade avtalet med Niclas Hävelid enligt följande:

- Vi är självklart väldigt tacksamma över att Niclas är kvar hos oss i Linköping. Niclas står för mycket som vi inom Linköping Hockey Club vill bli förknippade med. Han är rak, tydlig, ärlig och har gjort ett väldigt bra jobb över tid med akademin. Hans långa spelarkarriär och de erfarenheter som det har fört med sig betyder jättemycket: dels i samtalen med spelarna då han vet vad som krävs för att spela på den yppersta världseliten, men även att kunna föra en dialog med föräldrar – vilket kan vara ack så viktigt i den unga åldern som de unga spelarna är i.

- När man tittar på honom hur han driver på träningar för de yngre med den passionen och det engagemanget han besitter så blir man lycklig i hockeysjälen.

Linköping Hockey Club:s SHL-lag har under den här säsongen haft 14 spelare i spel som är helt egna produkter eller har fått sin hockeyuppfostran i Linköping genom att gå på hockeygymnasium.

- För oss är akademin superviktig. Att vi har så många spelare som fått en del eller hela sin hockeyuppfostran blir en igenkänningsfaktor och ett signalvärde som står högt hos oss men även i hela Hockeysverige.

FAKTA OM NICLAS HÄVELID

Född: 12 april 1973 i Stockholm

Moderklubb: Enköpings SK

Position som spelare: Back

Meriter som spelare: 9 säsonger i NHL, 1 OS-guld, 1 VM-guld, 1 VM-silver, 1 JVM-silver

Draftad: 1999 som val nummer 83 i den tredje rundan av Mighty Ducks of Anaheim

Nuvarande roll: Junior- och akademiansvarig i Linköping Hockey Club

Klubbar som spelare: Enköpings SK, RA 73, AIK, Malmö Redhawks, Mighty Ducks of Anaheim, Cincinnati Mighty Ducks, Södertälje SK, Atlanta Thrashers, New Jersey Devils, Linköping Hockey Club

Klubbar som ledare: Linköping Hockey Club

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Officiella leverantörer
Huvudpartners