Christian Heljanko klar för LHC
Publicerad: 2024-05-17
Pressmeddelande
Den 27-årige målvakten Christian Heljanko har tecknat ett tvåårsavtal med Linköping Hockey Club. Heljanko kommer senast från spel med Tappara i finska ligan.

27-åriga målvakten Christian Heljanko, född 2 april 1997 i Askola, Finland, med Porvoo Hunters som moderklubb har spenderat hela sin målvaktskarriär i Finland. Debuten i Finlands högsta division ”Liiga” kom säsongen 2017/2018 i Tappara då han noterades för en räddningsprocent på 91,4 på 12 matcher. Just Tappara har han, med undantag för en utlåning till LeKi i den finska andraligan, varit trogen sedan dess.

I Tappara har den 184 centimeter långa målvakten skördat stora framgångar, däribland tre inhemska ligatitlar, ett Champions Hockey League-guld samt priset som årets målvakt vid två tillfällen. Heljankos målvaktsspel under våren var en stor anledning till att Tappara just kunde ta sin tredje raka titel, som räddningsprocenten på 93,3 vittnar om, vilket var högst bland förstamålvakterna i det finska slutspelet.

Nu står det klart att Christian Heljanko kommer att representera Linköping Hockey Club de kommande två säsongerna.

- Jag är väldigt glad och exalterad över att få skriva på för Linköping Hockey Club. Jag har bara hört bra saker om staden, klubben och supportrarna. SHL är en grymt bra liga och jag ser det här som en ny stor utmaning och viktigt kliv i min karriär, säger Christian Heljanko.

 

BB221206PA041 Petter Arvidsson / Bildbyrån

 

Trots sin relativt unga ålder har Christian som tidigare nämnt redan skördat stora framgångar i sin hockeykarriär. Förutom meriterna ovan har han även blivit uttagen till finska ligans All-Star Team vid två tillfällen, var reservmålvakt för Finland i förra årets hockey-VM samt blivit framröstad som hela Champions Hockey Leagues MVP säsongen 2022/2023.

- Jag ser mig själv som en ödmjuk person som är väl medveten om att det hårda jobbet, dag ut och dag in, är nyckeln till framgångar. I mitt målvaktsspel tror jag på ett starkt ”grundspel”, då jag är övertygad om att man gynnas av det i det långa loppet. I mitt huvud finns det inga genvägar till framgång.

Christian kommer att ansluta till truppen när laget samlas efter sommaruppehållet igen, vilket innebär att flytten ner till Sverige sker någon gång i slutet på juli. Så här säger han själv om förväntningarna på laget och honom själv:

- Jag förväntar mig att vi ska bygga vidare på det klubben lyckades åstadkomma under förra säsongen. Jag har hört att laget och klubben är på väg i god riktning vilket gjorde valet att välja Linköping ganska enkelt för mig. Dessutom vill jag visa att jag kan vara en vinnande målvakt även i Sverige.

 

BB230507JM019 (2) Joel Marklund / Bildbyrån

 

Sportchef Peter Jakobsson säger så här om nyförvärvet Christian Heljanko:

- Det känns givetvis väldigt bra att vi lyckats lösa målvaktsfrågan med just Christian Heljanko. Christian har varit finska ligans absolut bästa målvakt senaste tre säsongerna och har även nyttiga landslagsmeriter. Han har vunnit mycket i sin karriär och har som målvakt sina bästa år framför sig. En spännande målvakt som vi ska hjälpa ta nästa kliv i sin utveckling samtidigt som han ska bidra till att hjälpa oss ta nästa steg som lag.

 

Herrlagets målvaktstränare Mikael Vernblom, som går in på sin tionde säsong i klubben till hösten, säger så här om Christian:

- Christian är en tekniskt skicklig målvakt med många verktyg i verktygslådan. Bra händer, duktig skridskoåkare och bra i spelet med klubban. Sen har en grundstruktur i sitt spel som är spännande och som jag gillar. Dessutom besitter han erfarenheter från stora och viktiga matcher, trots sin ålder, vilket vi som lag och klubb kan dra nytta av.

- När jag pratat med honom så jag har jag fått uppfattningen om att han är en riktig ”teamplayer”. Han vill tävla, vinna matcher och vinna titlar med sina lagkamrater som han värnar starkt om.

 

BB230218SE008 Simon Eliasson / Bildbyrån

 

Rekryteringen av Christian Heljanko innebär att målvaktsparet till kommande säsong nu är spikat med just nämnde Heljanko plus Jesper Myrenberg.

- Duon Christian och Jesper känns mycket spännande. Vi är tacksamma och glada att ”Jeppe” fick den möjligheten att visa upp sig tidigare under säsongen men även under slutspelet. Han har tagit kliv och kommer fortsätta ta kliv. Nu kommer han få sparras med en annan målvakt än Marcus Högberg vilket ska bli spännande att se. Vi är övertygade om att dessa två grabbar kan fortsätta bygga en stark målvaktsuppsättning här i Linköping Hockey Club, säger sportchef Peter Jakobsson.

FAKTA OM CHRISTIAN HELJANKO

Född: 2 april 1997 i Askola, Finland

Moderklubb: Porvoo Hunters

Position: Målvakt

Längd/vikt: 184 cm / 85 kg

Tidigare klubbar: HIFK, Kiekko-Vantaa, Jukurit, LeKi, Tappara

Följ truppbygget på en och samma plats under våren och sommaren. Klicka här för att komma till sidan "Lagbygge SHL".

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Officiella leverantörer
Huvudpartners