Marcus Högberg skriver nytt avtal med LHC
Publicerad: 2024-03-12
Pressmeddelande
Den 29-årige Marcus Högberg har tecknat på en kontraktsförlängning med Linköping Hockey Club som lägger till tre år på det befintliga avtalet. Det nya avtalet sträcker sig därmed till 2028.

29-årige målvakten Marcus Högberg, född 25 november 1994 i Örebro, med Örebro IS som moderklubb kom till LHC:s organisation inför säsongen 2009/2010 då han började gå på hockeygymnasiet i Linköping. Högberg tog sig hela vägen genom akademin och gjorde så småningom sin debut i Elitserien säsongen 2012/2013.

Sitt riktiga genombrott i Linköping Hockey Club fick han säsongen 2014/2015 då han som 20-åring noterades för 27 matcher och en räddningsprocent på 91,7 i grundserien och i det efterföljande slutspelet en räddningsprocent på 90,3 på sex matcher. Efter ytterligare två säsonger i LHC gick sedan flyttlasset till Nordamerika där spel i främst AHL varvades med spel i NHL med Ottawa Senators.

Inför säsongen 2021/2022 var Marcus Högberg tillbaka i Linköping igen och har sedan dess haft en nyckelroll i laget och klubben. Nuvarande säsong har rent statistiskt varit Högbergs bästa sedan äventyret på andra sidan Atlanten vilket lovorden från resterande hockeysverige vittnar om, om inget annat, och han anses vara en av ligans absolut bästa målvakter.

240224 Linköpings målvakt Marcus Högberg under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och MoDo den 24 februari 2024 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0236
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping modo PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Marcus Högberg har haft ett avtal som sträckt sig till och med 2025, men i och med det nya avtalet så förlängs kontraktstiden med ytterligare tre säsonger samt att ”out-klausulen” till Schweiz är bortplockad vilket innebär att Marcus Högberg kommer tillhöra Linköping Hockey Club minst till 2028.

- Det känns otroligt bra. Jag är väldigt glad över att få den här möjligheten och det ger mig en riktigt skön känsla i kroppen. Linköping Hockey Club står mig väldigt varmt om hjärtat och Linköping som stad är som hemma för mig och min familj. Saab Arena har blivit mitt hem precis som för våra barn som springer runt i korridorerna här och kollar på nästan varje hemmamatch.

En stor del av sin hockeyuppväxt fick Marcus Högberg i just Linköping då han, som tidigare nämnt, gått hockeygymnasiet i staden. En stad som han snabbt fattade tycke för.

- Den dagen jag flyttade hit så jag sa rätt snabbt till mina föräldrar att jag nog inte kommer komma tillbaka hem till Örebro. Nu femton år senare sitter vi här där jag precis har förlängt med ytterligare tre år. Jag och familjen trivs som sagt jättebra och det är här vi vill att våra barn ska fortsätta växa upp.

240307 Timrås Magnus Pääjärvi och Linköpings målvakt Marcus Högberg under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Timrå den 7 mars 2024 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0239
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping timrå PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Under säsongen har Marcus Högberg tillsammans med sin sambo Eleanor Baker dessutom startat upp Högbergs Goalie Team där man vid flera gånger per säsong åker ut till hallarna i och runt Linköping för att träffa och prata med klubbens unga målvakter – där syftet är att öka samt sprida glädje och minska pressen som det innebär att vara hockeymålvakt.

- Idén kommer väl lite från att jag kände att jag ville ge tillbaka till de yngre målvakterna och visa att de är minst lika viktiga som oss andra. Det handlar mycket om att ge stöd, visa att jag bryr mig om dom och att föreläsa om mental hälsa. Att få bort allt det här med press och stress i ung ålder och i stället plocka fram glädjen. Glädjen i att utöva det man tycker mest om i sitt liv.

Under säsongen har herrlaget haft ett ökande publiksnitt på hemmais och ett fantastiskt stöd från läktarplats, något Marcus Högberg gärna vill lyfta fram.

- Stödet har verkligen varit grymt bra. Från White Lions till sittplats och våra sponsorer. De har alla gett oss energi även när vi haft det som tuffast i vissa matcher. De ska ha stor eloge till varför det har gått bra hittills den här säsongen. Vi får heller inte glömma tifogruppen som har gjort grymma tifon i år, sådant betyder mycket för oss nere på isen.

231226 Linköpings målvakt Marcus Högberg jublar under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och HV71 den 26 december 2023 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0228
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping hv71 jubel PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Herrlagets sportchef Peter Jakobsson säger så här om kontraktsförlängningen med Marcus Högberg:

- Fantastisk känsla för Linköping Hockey Club och Linköping som stad att få Marcus Högberg på ett långtidsavtal utan ”out-klausuler”. Det ger oss en enorm trygghet att vi nu har säkrat upp två mycket duktiga målvakter för en tid framöver. Marcus är i sin ”primeålder”  och kommer såklart förgylla tillvaron för Linköpingspubliken även i framtiden.

- Vi vet att Marcus är en fantastisk hockeymålvakt och alla förstår betydelsen av att ha honom i sitt lag men han är också en fantastisk person att ha runt omkring sig. Han gör väldigt mycket för klubbens unga målvakter tillsammans med sin käraste med deras initiativ Högbergs Goalie Team vilket är engagemang som han brinner för och där han har hela organisationen bakom sig.

I och med denna signering har man nu på kort tid landat tre tunga kontraktsförlängningar till kommande säsonger i lagkaptenen Oscar Fantenberg, poängsprutan Ty Rattie och nu även då Marcus Högberg.

- Detta visar att det finns en tro och en hunger på det vi arbetar med och för. Jag är ytterst ödmjukt tacksam och stolt över att vi inom Linköping Hockey Club kan attrahera den här typen av spelare och människor, vilket vi vill fortsätta bygga kring.

FAKTA OM MARCUS HÖGBERG

Född: 25 november 1994 i Örebro

Moderklubb: Örebro IS

Position: Målvakt

Längd/vikt: 196 cm / 99 kg

Tidigare klubbar: Örebro HUF, Mora IK, IK Oskarshamn, Binghamton Senators, Brampton Beast, Belleville Senators, Ottawa Senators

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Huvudpartners