• Huvudsponsorer

Söndag Sön 11 Oktober Okt
Tisdag Tis 13 Oktober Okt
Onsdag Ons 14 Oktober Okt
Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Söndag Sön 18 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Söndag Sön 25 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Onsdag Ons 28 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt

LHC i unikt forskningsprojekt tillsammans med Linköpings Universitet

2 september 2019 15:00
Pressmeddelande

Visualisering av data ska hjälpa Linköping Hockey Club att vinna fler hockeymatcher i SHL. Det är resultatet av ett ettårigt projekt där LHC och Linköpings Universitet har samarbetat inom området ”Sports Analytics”


Underliggande statistik och analys blir en allt större del av den moderna ishockeyn. Linköping är ett av lagen som ligger i framkant inom området, man var bland annat det första laget som använde sig av det kanadensiska företaget Sportlogiqs analysplattform, en plattform som nu nyttjas av samtliga lag i SHL.

Nu tar Linköping Hockey Club nästa steg och det tillsammans med Linköpings Universitet. Under ett års tid har LHC:s målvakts- och videocoach Mikael Vernblom jobbat tillsammans med Patrick Lambrix, Professor vid Institutionen för datavetenskap, avdelningen för databas- och informationsteknik. Projektet är det första steget i en längre process med fortsatt samarbete kommande säsong.

– Det har varit väldigt spännande att jobba tillsammans med Patrick och de två forskarteam som har fått i uppgift att jobba fram en plattform för datahantering. Resultatet är väldigt intressant och det kommer att hjälpa oss att ta nästa steg inom vårt analysarbete, säger Mikael Vernblom.

Vad innebär resultatet rent konkret?
– Rent konkret så innebär det att vi, med hjälp av den här plattformen, kan visualisera och visa för spelarna ett antal nyckelmoment på ett väldigt överskådligt sätt. Vi kan under pågående match visa ifrån vilka sektorer som både vi och våra motståndarlag tar avslut, om det skiljer sig något beroende på vilka som är på isen och mer därtill. Det finns en stor potential att utveckla det ännu mer och förhoppningen är att det ska ge oss ett bättre resultat på isen.

Patrick Lambrix har varit ansvarig från Linköpings Universitet och har lett de två forskningsteamen i sitt arbete.

– Sedan vi började forska inom sports analytics för drygt ett och ett halvt år sedan, har jag tillsammans med kollegan Niklas Carlsson, hållit en kurs inom området och vi har varit ledare för olika projekt. Projekten har handlat om visualisering av data, men även användning av metoder inom artificiell intelligens för att, till exempel, försöka ta fram nya prestandamått för spelare. En av mina anledningar för att börja jobba inom sports analytics var att hitta ett sätt att hjälpa laget i hjärtat och det passade ju bra att LHC är ett av lagen som inser möjligheterna i användningen av sports analytics. Sedan var det jättekul att kunna jobba med duktiga personer som Mikael. Den här plattformen är det första konkreta resultatet som LHC kan använda och förhoppningen är att det kommer mer framöver, säger Patrick Lambrix.

LHC:s marknadschef Michael Sturehed ser mycket positivt på att två av stadens, och regionens, stora flaggskepp samarbetar för att bli bättre.

– Vi har sedan tidigare haft ett samarbete med LiU, främst genom biljettförsäljning mot studenter och via ett partnerskap där LiU har haft en sargskylt i Saab Arena. Men det här känns verkligen som nästa nivå. Elitidrotten idag handlar mycket om analys och vetenskap och då är den här typen av samarbete något som vi ser väldigt positivt på. Vi hoppas att vi i framtiden ska kunna samarbeta ännu mer med LiU, där vi tar fördel av varandras spetskompetenser, säger Michael.

Målsättningen är att resultatet av forskningsprojektet ska tillämpas från och med seriestarten i SHL den 14:e september.