Rutinerad kanadensisk center har kritat på

17 maj 2021 11:00
Lagbygget SHL

33-årige kanadensaren Ben Maxwell är näste man in i LHC-truppen inför den kommande SHL-säsongen. Han kommer närmast från spel i schweiziska SCL Tigers och har skrivit på ett tvåårskontrakt med LHC.


Efter fyra säsonger som proffsspelare i Nordamerika, som bland annat innefattade 47 NHL-matcher och 296 i AHL, har Ben Maxwell byggt en fin karriär på de europeiska rinkarna. Fram till dags dato har det blivit spel i fyra olika ligor och fem olika klubbar. Sverige blir land nummer fem och Linköping klubb nummer sex i ordningen.

– Jag har gjort åtta säsonger i Europa och Ryssland, så vi är ganska vana vid kulturen. Jag vet litegrann om Sverige och jag ser verkligen fram emot det. Jag har familj ganska nära också, min bror och hans familj bor i Oslo. Min fästmö har jobbat i Sverige också som lärare under några år och hon ser också fram emot det, säger Ben.

Flytten till Sverige är något som Ben och hans familj har haft som alternativ under de senaste åren. Nu blir den av och den går till östgötaslätten, något som de ser fram emot.

– Vi var tvungna att göra ett val, om vi skulle stanna i Schweiz eller flytta vidare. Vi har kollat på Sverige ett antal gånger de senaste åren och Linköping var en klubb som uttryckte stort intresse. Jag vet inte så mycket om staden, men det kommer bli en ny upplevelse och en bra förändring.

Under karriären i Europa har Ben ett gediget facit vad gäller poäng. Han snittar strax ovanför en halv poäng per match i KHL och något högre i såväl finska- som den schweiziska ligan.

– Under de senaste åren har jag spelat många minuter i både boxplay och powerplay. Jag är en tvåvägscenter som kan spela både defensivt och offensivt, så förhoppningsvis kan jag göra samma sak i Sverige och Linköping.