Pettersen: "Har varit kul att få lära känna en ny klubb"

15 april 2021 11:30
Intervju

SDHL-lagets säsong tog slut den tredje mars. Sedan dess har huvudtränaren, tillika sportchefen, Thomas Pettersen jobbat med att analysera den gångna säsongen.


För Thomas personligen innebär steget till Linköping att han för första gången i karriären skulle pröva sina vingar i ett annat land.

– Det har varit ett bra år, men annorlunda med tanke på pandemin. Jag hade önskat att få komma hit och ta mer del av det svenska samhället men det har inte gått av förklarliga anledningar. Men det har varit kul att få lära känna en ny klubb och en ny kultur, så jag är nöjd med hur det har varit för min del, säger Thomas.

Säsongen slutade med en femteplats och därefter respass i två raka matcher mot Djurgården i kvartsfinalserien. En säsong som, sett till förväntningarna innan seriestart, får betraktas som resultatmässigt godkänd.

– När jag tänker tillbaka på hur vi tänkte innan serien drog igång så stämmer våran tabellplacering ganska väl. Men efter den starten som vi fick i serien så hade vi lite högre förväntningar. Men jag är nöjd med säsongen och vi är nöjda med att vi har utvecklat flera spelare och att flera unga spelare har fått mycket speltid.

Tio matcher in i serien var LHC hack i häl på de två kommande finallagen Luleå och Brynäs. Därefter började formen svikta och faktum är att de 22 poäng som spelades in i början står för drygt 37% av den totala poängskörden.

– Vi tappade formen och jag har tittat på vad vi har gjort internt. Vi kommer behöva öka seriositeten och professionalismen. Jag upplever att vi tappar i fysträningen utanför isen och att kemin i laget gick ner när vi fick våran dipp. Problemet är att vi inte kom tillbaka ur den, utan vi lyckades bara plana ut den.

Nu väntar ett idogt arbete för Thomas med att bygga sitt lag inför den kommande säsongen. Han berättar att en del av pusslet kommer bestå i att hitta spelare, vars kvalité ska hjälpa till att utveckla övriga spelare i laget.

– Det är det som är kul med att bygga lag. Man sätter ihop ett gäng bra spelare för att få andra att växa, tillexempel Linnea Johansson. Tittar man på Josefine Bouveng i Brynäs så tror jag inte att hon hade haft den utvecklingen utan Lara Stalder och jag tror inte att Linnea hade fått samma utveckling utan Carly Bullock. Så det gäller att vi hittar spelare som kan hjälpa de svenska att utvecklas till toppspelare för många år framöver. Sen måste man hitta fler svenska spelare och det är målsättningen för framtiden. Jag tycker också att Moa Wernblom har utvecklats mycket i spelet med puck.

Debatten om utländska spelare i SDHL har fortsatt under vintern. Thomas berättar att ambitionen är att bygga ett lag med fler svenska spelare, men att det måste gå i rätt takt.

– Det första vi jobbar med är att få in svenska spelare och vi hoppas få in några stycken med attityd, som kan vara med och förändra lite i vårt lag. Vi har ett par spelare som vi pratar med. Målsättningen är att vi ska bli en till två fler svenska spelare per år och samtidigt behålla kvalitén. Vi ska fortsätta utveckla vår unga svenska spelare med kvalitetsspelare runtom dem. Vi har ett gäng talanger i föreningen och det är en del av pusslet i lagbygget, att ge dem plats så att de får chansen att utvecklas likt andra spelare har gjort den här säsongen.