Niklas Persson om Covid-utbrottet och vägen tillbaka
Publicerad: 2020-11-06
Intervju
För två veckor sedan bröt Covid-19 ut i Linköpings SHL-lag. Först nu börjar verksamheten återgå till det normala med kollektiva träningar. General Manager Niklas Persson kan se tillbaka på två veckor vars like han aldrig upplevt tidigare.

– Det är att det har varit annorlunda veckor med tanke på det som har hänt och vad vi har varit med om. Det har varit mycket att reda ut, alltifrån matchflyttar och att planera reseschema till de matcherna till att titta över miljön i omklädningsrummet. Vi ser över det vi kan påverka för att hålla det borta och inte sprida det vidare, säger Niklas Persson.

Hur har sjukdomsbilden sett ut? – Symtomen har varit väldigt lindriga, vi har ingen som har varit allvarligt sjuk och det är vi väldigt tacksamma för.

Det var under dagarna efter bortamatchen mot Skellefteå som de första symtomen visade sig, med den stora boomen under tisdagen därefter.

– Fram till tisdag eftermiddag för två veckor sedan så mådde de flesta bra. Sen så började det komma in många som hade symtom och vi började ana att det var fler som var smittade än vad vi anade från början. I ungefär samma veva började de första provsvaren komma in och sen kom det ena efter det andra under återstoden av veckan.

Hur går man tillväga med testning och allt som kommer med symtom?
– Det är samma som för alla, har man symtom så stannar man hemma. Det har hänt tidigare under säsongen att vi har haft spelare som inte har kunnat träna på grund av symtom och som har varit och testat sig, men det har inte varit Covid vid de tillfällena. Vi har tester på plats i ishallen, både snabbtester och tester där vi får svar inom 24 timmar, så vi har lite olika möjligheter att kunna göra det på.

Sedan säsongen drog igång har LHC och övriga klubbar inom Svenska Ishockeyförbundet haft ett verksamhetsprotokoll att förhålla sig till. Niklas berättar att man under hela tiden har följt protokollet och skött sig efter konstens alla regler, men att det som hela tiden varit närvarande utanför omklädningsrummets väggar letade sig in.

– Tittar man till hur det har sett ut i vår region, där Östergötland och Linköping har varit hårt drabbat i perioder, så var det osannolikt att vi inte skulle drabbas av det någon gång. Vi har inte haft någon som har varit smittad fram till nu, men när det väl bröt ut så gick det snabbt och det var många som fick det.

Som en följd av Covid-utbrottet har fem av LHC:s planerade matcher i SHL blivit framskjutna till nya speldatum, något som har krävt en hel del energi och pusslande.

– Eftersom CHL har ställt in säsongen så finns det en del tisdagar som vi har kunnat nyttja och det har vi gjort. Vi försöker så långt som möjligt hålla oss borta från att lägga matcher under landslagsuppehållen, för vi behöver de veckorna för återhämtning. Det har varit ett pusslande fram och tillbaka, men det har gått ganska bra.

Återgången till träning är en process som är enklare än att bara snöra på sig skridskorna och kliva ut på isen. ”Return to play” innehåller flera steg, där spelarnas återhämtning efter testerna står i fokus.

– De spelare som har varit sjuka ska ha varit hemma i sju dagar samt symtomfria i 48 timmar innan de är tillbaka i hallen. Sen får de genomgå ett cykeltest och då tar vi i beaktning hur återhämtningen ser ut, hur de mår efteråt under dagen och klarar de det så tar vi det steg för steg och höjer intensiteten innan de får gå ut på is igen.

Kommunikatör & Presschef Gustaf Douhán
Huvudpartners