Roger Ekström berättar om läget i LHC
Publicerad: 2020-10-04
Nyhet
Den rådande pandemin slår hårt mot idrotten. Linköping Hockey Club är inget undantag. I en längre intervju berättar Roger Ekström om hur läget är i föreningen.

För drygt en vecka sedan lämnade regeringen ett första, positivt, besked i publikfrågan. Förhoppningen är att det från den 15:e oktober ska vara tillåtet att släppa in 500 åskådare i samband med SHL-matcher.

– Det pekar i rätt riktning, det är positivt. Sedan är sanningen att om det är 50 eller 500 personer spelar inte så stor roll för oss. Jag förstår att det här löser problemet för väldigt många idrotter, men för de stora arenaidrotterna är det nästan så att det är dyrare att ha 500 personer med tanke på mängden funktionärer som behövs, säger Roger.

Samtidigt lämnades även ett positivt besked om restaurangdelen, vilket öppnar för möjligheten att ha besökare där som inte räknas in till de 500.

– En restaurang ska vara en restaurang även om det är någon artist som sjunger eller om det är ett hockeylag som spelar match, och det är bra. Det gör att vi får möjlighet att låta flera av våra samarbetspartners och supportrar att se matcherna.

Roger berättar vidare i intervjun att han för diskussioner med Linköpings kommun om hyreskostnaden på Saab Arena.

– Löner och hyra är våra två enskilt största kostnadsposter. I veckan aviserade kommunen ett elitstöd till föreningar, vilket är en jättebra signal. Vi behöver även hjälp med hyreskostnaden på ett eller annat sätt. Förra året i april hade LHC betalat lika mycket i hyra som arenan kostade att bygga. Det kan nog anses vara fair, men arenan har även skapat möjligheter för mängder av andra arrangemang för Linköpingsborna.

– Jag hoppas att vi kan få till en långsiktig överenskommelse med kommunen där vi reder ut den här pandemin tillsammans och kan fortsätta spela elitishockey i arenan i många år framöver.

Roger avslöjar även att externa finansiärer sedan i våras riktat ett stöd till satsningen på de nyförvärv som anslöt efter förra säsongen.

– Det innebär att clubens nettokostnad är lägre än förra säsongen, trots att vi stärkt truppen, säger Roger.

SHL-laget är den ekonomiska motorn som gör det möjligt att bedriva dam- och ungdomsishockey i LHC:s namn.

– Jag ser inte en risk att ungdomsverksamheten ska försvinna den här säsongen. Vi har en väl fungerade verksamhet och den är bra planerad. Men till nästa säsong, om vi inte har fått de ekonomiska förutsättningar som krävs, så kommer vi behöva se över alla verksamheter.

Du ser hela intervjun med Roger här!

Kommunikation Gustaf Douhán