LHC vann med matchens enda mål
Publicerad: 2014-04-06

Linköpings HC såg på söndagkvällen till att hålla liv i semifinalserien. Skellefteå besegrades i Cloetta Center med 1-0 med Jonas Junland som ende målskytt i matchen.

Det var vinna eller försvinna som gällde för Linköpings Hockey Club på söndagseftermiddagen.

Skellefteå skapade matchens första målchans när forwarden Erik Forsell sköt två skott inom loppet av ett par sekunder som räddades av Marcus Högberg. Strax därefter blev Albin Lorentzon utvisad två minuter och Skellefteås powerplay fick beträda isen.

Men gästerna från Västerbotten fick inte till sitt numerära överläge och LHC blev efter två minuter åter fullt manskap på isen.

Sex minuter in i perioden var LHC nära att ta ledningen i matchen, men skottet från backen Daniel Rahimi tog i stolpen bakom Markus Svensson. LHC hade ytterligare ett par chanser på kort tid men Svensson lyckades rädda det ena skottet efter det andra.

Linköping spelade bra i den första perioden och visade att man inte skulle vika ner sig i matchen. Hemmalagets bästa chans i perioden kom efter åtta minuter när Simon Hjalmarsson kom fri mot Markus Svensson, som på något sätt lyckades rädda trots ett liggande läge på isen.

Tillslut fick LHC utdelning i perioden, ett mål som kom till i powerplay. Linus Hultström spelade i sidled till backkollegan Jonas Junland som hittade en lucka bakom Markus Svensson. Det målet blev den första periodens enda och LHC var således i ledning efter den första av tre akter.

Linköping fortsatte att spela bra under den andra perioden, åkte mycket skridskor och skapade ett flertal bra chanser under inledningen av perioden. Drygt fyra minuter in fick Simon Hjalmarsson ett gyllene läge då han snappade upp pucken framför mål, men lyckades inte överlista Svensson som stod för en bra räddning.

Efter fem och en halv minut fick LHC sitt första av tre powerplay i den andra perioden, men hade inte samma jaktlycka som vid ledningsmålet i första perioden.

Skellefteå var absolut inte ofarliga och var väldigt nära att kvittera i den nionde minuten, men en kanonräddning från Marcus Högberg, som bara sekunder tidigare såg bortspelad ut, satte stopp för gästerna.

Den andra perioden var till stora delar en jämn historia som innehöll bra chanser åt båda håll. Men det bjöds inte på några mål framåt och LHC var därmed i uddamålsledning även inför den tredje perioden.

Den tredje perioden handlade i stort sett om Skellefteås jakt på kvitteringsmålet. Gästerna gick ut stenhårt från början och satte LHC under press under längre stunder. LHC krigade dock förtjänstfullt i egen zon samtidigt som Marcus Högberg stod för en stark insats mellan stolparna.

Linköpings offensiv var tydligt sekundär och man skapade enbart en handfull chanser framåt och ingen som var tillräckligt het för att störa Svenssons i Skellefteås målbur.

Under periodens andra hälft intensifierade Skellefteå jakten på kvittering, slängde in fler puckar mot mål och skapade på så vis ett övertag i matchen. Men LHC lyckades stå emot gästernas försök och gick segrande ur semifinal 4.

Därmed väntar ny match i Skellefteå på tisdag.