Förlust i Skellefteå Kraft Arena
Publicerad: 2014-04-04

Trots matchens första mål och ledning efter den första perioden lyckades LHC inte rubba Skellefteå. Hemmalaget vann sista perioden med 3-0 och tog därmed hem tredje matchen i semifinalserien.

Skellefteå öppnade matchen bäst och lyckades under de första minuterna skapa oreda Linköpings försvarszon samt testa LHC-målvakten Marcus Högberg. LHC försökte göra det svårt för Skellefteå genom att spela kompakt i försvarszon och göra avvägningar mellan defensiv och offensiv.

Efter att Linköping lyckats reda ut den inledande stormen lyckades man höja sitt spel och ta sig in i anfallszon. Väl där lyckades man få fast på pucken och fick nästan omgående till ett längre anfall.

Efter åtta och en halv minut tog Linköping ledningen i matchen. Simon Hjalmarsson sköt ett skott från blålinjen, som backen Mark Matheson styrde in från en position precis framför Markus Svensson.

Skellefteå fick kort därefter spela powerplay efter en utvisning på Fredric Andersson. Hemmalaget tryckte på i sitt powerplay men LHC visade upp en stor offervilja i sitt boxplay och lyckades klara av det numerära underläget.

LHC fick spela ännu ett boxplay i den första perioden och visade där upp samma offervilja som vid det första tillfället. Tillsammans med ett bra målvakts- och försvarsspel var det anledningen till att LHC klarade av ännu ett boxplay.

Linköping spelade väldigt disciplinerat i den första perioden vilket medförde att LHC gick till den första periodpausen med en uddamålsledning.

I den andra perioden började LHC i powerplay, men lyckades inte utnyttja sitt numerära överläge.

Linköping drog sedan på sig två utvisningar inom loppet av en halv minut vilket gav Skellefteå fem mot tre. Väl där kvitterade Skellefteå genom Jimmie Ericsson som styrde in ett skott från Oscar Möller.

Ett par minuter senare var det LHC:s tur att spela powerplay, men man fick aldrig igång spelet ordentligt och Skellefteå kunde ganska enkelt reda ut sitt boxplay.

Det kom sedan att handla väldigt mycket om Skellefteås offensiva framfart. LHC backade av och försökte göra det svårt för hemmalaget som emellertid tog sig igenom och skapade ett flertal bra målchanser.

Linköpings offensiva spel var under stundom vilande, men när LHC väl gick till attack blev det allt som oftast ganska farligt. Skellefteåmålvakten Markus Svensson agerade svajigt och vid flera situationer verkande han inte ha någon större koll på var pucken befann sig.

Precis som i den första fick publiken bara se ett mål i den andra perioden, vilket gav likaläge inför tredje perioden.

I den tredje akten fick LHC ett tidigt powerplay efter att förre LHC-spelaren Erik Andersson stoppat Simon Hjalmarsson på ett oschyst sätt. I powerplay skapade LHC i stort sett en bra chans då Pär Arlbrandt avlossade som Markus Svensson med en TV-räddning.

Spelet böljade sedan fram och tillbaka men det skapades inte speciellt mycket chanser åt något håll.

Efter drygt sju minuter fick LHC ytterligare ett powerplay i matchen och valde då att med sin andra powerplayuppställning. LHC skapade ett par halvchanser under deras dryga minut på isen men stod också för ett misstag som innebar friläge för Pierre-Edouard Bellemare som fintade ner Högberg, som trots liggande läge räddade avslutet från Skellefteås fransman.

LHC:s ordinarie förstauppställning skapade sedan inte speciellt mycket och Skellefteå klarade av ännu ett boxplay.

Elva minuter och en sekund in i tredje perioden exploderade så Skellefteå Kraft Arena. Fredrik Lindgren sköt ett skott som Victor Arvidsson styrde in bakom Marcus Högberg.

Fyra och en halv minut senare utökade hemmalaget ledningen till 3-1 genom Bud Holloway, framspelad av slutspelets poängkung Oscar Möller.

Med tre minuter kvar att spela blev LHC:s Eric Himelfarb utvisad två minuter och chanserna till seger minskades markant. Efter en minut i boxplay valde LHC att plocka ut Marcus Högberg och satsade allt på ett kort. Det utnyttjade Skellefteå och Oscar Sundqvist som satte dit 4-1 i tom bur.

Skellefteå leder därmed matchserien med 3-0 inför söndagens match i Cloetta Center.