Lördag Lör 14 Januari Jan
Söndag Sön 15 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Fredag Fre 20 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Söndag Sön 22 Januari Jan
Onsdag Ons 25 Januari Jan
Torsdag Tor 26 Januari Jan
Lördag Lör 28 Januari Jan
Måndag Mån 30 Januari Jan
Tisdag Tis 31 Januari Jan
Torsdag Tor 2 Februari Feb
Lördag Lör 4 Februari Feb
Söndag Sön 5 Februari Feb
Torsdag Tor 9 Februari Feb
Söndag Sön 12 Februari Feb
Tisdag Tis 14 Februari Feb
Onsdag Ons 15 Februari Feb
Torsdag Tor 16 Februari Feb
Lördag Lör 18 Februari Feb
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Linköping
LHC

IKO tar emot Linköping

18 oktober 2019 18:55
HERR

Linköping HC är lördagskvällens gäster i Be-Ge Hockey Center i omgång 12 av SHL. IKO är på tionde plats i tabellen och LHC på trettonde med två poäng och två streck mellan lagen. Matchens profil i hemmalaget är #33 Filiph Engsund (till vänster på bilden), som gjorde sitt tredje mål i torsdags.


Linköping gick upp i dåvarande Elitserien 1999, åkte ur året efter men kom tillbaka direkt. Därefter har man spelat i SHL 18 år i rad. Senast IKO och LHC möttes var alltså i Allsvenskan och i kvalserien 2001. LHC vann båda mötena i kvalserien och blev tvåa efter Södertälje och gick upp i SHL samtidigt som IKO blev femma. Ifjol slutade Linköping på 12:e plats. De tre åren innan har man gått till kvartsfinal och tre år dessförinnan till semifinal.

IKO-produkten Olle Lycksell, som fyllt 20 i år, har etablerat sig i LHC och leder interna poängligan på 7 poäng (3 mål). I klubben finns dessutom bekanta namn som Anton Björkman (skadad just nu), som var med om SHL-avancemanget med IKO, vidare Jimmy Andersson med en halv säsong i IKO för tio år sedan och Anton Mylläri ett par år senare.

LHC har haft en liknande säsongstart som IKO och ligger två poäng efter i tabellen. Man har tagit trepoängare mot Växjö och Leksand samt en övertidsvinst mot Brynäs.

Det är fyra matcher som spelas på lördagseftermiddagen; Färjestad-Luleå, Frölunda-Malmö, Rögle-Skellefteå och Leksand Djurgården, samt på kvällen Örebro-HV71 och Växjö-Brynäs. IKO har nu nästan två veckor till nästa hemmamatch, mot Brynäs den 31 oktober. Innan dess två bortamatcher; Malmö på torsdag (OBS! kl 18), som är den sista i första fjärdedelen av serien, och Djurgården på lördag.

#33 Filiph Engsund inför matchen:
Nyss stigit av bussen från Gävle, hur känns det?
– Det är långa resor och det är klart jag tar hellre en kvällsresa till Växjö så man kommer hem samma dag.
Tråkigt med en förlust men du gjorde i alla fall ett snyggt mål, tredje för säsongen.
– Ja vi spelade inte vår bästa hockey där uppe. Nu får vi försöka ta tre poäng mot Linköping. Alltid skönt att få trycka in en balja, fick en bra passning från Sveningsson där.
Tycker du det är stor skillnad mot Allsvenskan och vad i så fall?
– Det är skillnad på Allsvenskan och SHL. Det känns som att allt är mer disciplinerat och tuffare. Det är alltid hårt arbete och 100 % som gäller, annars straffar det sig.
Vad säger du om samarbetet i din kedja med Netterberg och Dahlström?
– Samarbetet mellan mig, Pontus och John har varit bra och det känns som vi spelar och tänker ungefär på ett liknande sätt. Vi vet vad vi ska göra och försöker hålla oss till det. Det är två riktigt bra hockeyspelare och det är en ära för mig att spela med dom. På slutet har det blivit några byten med Sveningsson också och han är på gång nu.
Hur var det nu med brödrakampen, den vann väl du (ett mål och Oscar hade två utvisningar)?
– Det var en speciell match att möta brorsan. "Head to head" så var det väl jag som vann men tyvärr vann Luleå matchen med det ska vi ändra på till nästa gång vi möter dom.
Vad vet du om Linköping?
– Jag har inte så stor koll på Linköping, men dom har ett bra hockeylag fast dom har väl inte fått ihop det riktigt bra i år. Dom kommer säkert vara desperata och komma ut hårt.
Dom har också en IKO-produkt som du känner väl?
– Ja, Olle Lycksell känner jag väl och den matchen vill jag vinna!
Vem tror du blir årets utropstecken i laget?
– Det blir John Dahlström utan tvekan! Han har tagit kliv sedan ifjol.

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen:
– Vi pratar om att få med energi och skapa energi åt varandra. Det är inte så mycket att fundera på. Det är tufft i SHL och det visste vi om. Visst har vi en del skador men så är det för alla lag, skador kommer och går. Det är också en del av den här vardagen att man får kasta om i formationerna.
– Mot Brynäs sköt vi bara 16 skott och då är det inte mycket till anfallsspel utan vi fick försvara oss mycket istället.
– Vi körde en lätt träning idag på morgonen (fredag) i Gävle innan hemresan. Vi vet inte riktigt ännu hur vi formerar oss imorgon. Vi får se vad vi har för folk hela.
– Vi fokuserar som vanligt på vårt. Linköping har väl sina bekymmer och slåss också i den nedre delen av tabellen. Vi måste göra vårt bra för att överhuvudtaget vara med och slåss om poäng. Försäsongsmatchen mot LHC lägger vi ingen vikt vid, den är helt oväsentlig nu.